ABD’li 6 Şirket İzmir’de ‘Enerji Yatırımı’ Yapacak

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, ABD’li enerji devlerinin İzmir’de yatırımı gündemlerine aldıklarını ifade etti.

 

Başkan Yorgancılar 6 büyük yatırımcının enerji verimliliği, yenilenebilir enerji kaynakları, ortak yatırım ve işbirliği olanaklarını görüşmek üzere 6-7 Aralık tarihlerinde İzmir’e geleceklerini açıkladı. Yalnızca Ankara’da ikili görüşme ve temaslarda bulunacak olan ABD’li yatırımcıların Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) ve İzmir kalkınma Ajansı’nın (İZKA) daveti üzerine İzmir’e gelmeyi kabul ettiklerini belirten Başkan Yorgancılar, “Türkiye’nin enerji üretiminin yüzde 50’ye yakın miktarı doğalgaz çevrim santrallerinden meydana geliyor. Türkiye’nin doğalgazda yurtdışına bağımlılığı büyük risk. Enerji ithalatımız 45-50 milyar doları buluyor. Bu noktada yenilenebilir enerji kaynaklarını değerlendirmemiz gerekiyor” diye konuştu.

 

‘Enerji Önemli Mesele’

Türkiye’nin jeotermal ve rüzgar enerji potansiyeline dikkat çeken Başkan Ender Yorgancılar, “2023 yılındaki 500 milyar dolarlık ihracat hedefini gerçekleştirmemiz için enerjinin büyük bir önemi var.

 

Bugünkü enerji düzeyi maalesef bu hedefi karşılayabilecek düzeyde değil. O açıdan nükleer enerji tesisini kurulması ihtiyacı var. Vatandaşlarımızın bir çekincesi bulunuyor. Ama Türkiye’nin etrafında bulunan 7 ülkede nükleer enerji santrali mevcut durumda. Buralarda meydana gelebilecek olan bir sızıntı ya da patlama direkt olarak ülkemizi etkileyebilecek. Bugün ilime ve aynı zamanda bilime dayalı olarak yapılacak nükleer enerji santrali, Türkiye’nin enerji ihtiyacını uzun yıllar boyunca karşılayabilir ve dışa olan bağımlılığı azaltabilir” diye konuştu.

www.gozlemgazetesi.com

17 Kasım 2011

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR