Jaguar C-X16 Hibrit Konsepti Resmi Olarak Tanıtıldı

Dünyanın en önemli otomobil fuarları arasında sayılan “2011 Los Angeles Auto Show” her zamanki gibi firmaların gövde gösterilerine sahne oluyor. Son dönemde firmaların prestij kaynağı olan elektrikli ve hibrit otomobiller tabi ki yine en önde alıyorlar.

 

Fuarda en dikkat çeken konsept ise her otomobil tutkunun uzun süredir kendi gözleriyle görmeyi beklediği Jaguar C-X16 Hibrit. Kaputun altında 3 litre süper şarjlı V6 benzin motoruyla birlikte 1.6 kilovat gücünde lityum-ion batarya beslemeli elektrik motoru taşıyan bu yakışıklı tam 375 beygir güç üretiyor.

 

Batarya şarjı için benzin motorunu kullanmak yerine F1’de kullanılan elektro hidrolik “KERS” (kinetik enerji geri kazanım) sistemini tercih eden Jaguar fren esnasında oluşan ısıyı elektrik enerjisine dönüştürerek enerji verimliliğini ve yakıt tasarrufunu arttırıyor. Düşük emisyon ve yakıt tasarrufu için ciddi çalışmalar yapan Jaguar yeni konseptine “Akıllı Start/Stop” teknolojisini de entegre etmiş. İkiz marş otomatiği kullanan C-X16, sürücü ayağını fren pedalından çektikten 300 milisaniye sonra motorunu başlatmış oluyor. Muhteşem görünen gövdenin hafif ve dayanıklı olması için uzay teknolojisinden alınan teknikleri kullanan Jaguar çelik gövdeli otomobillerde bulunan dayanıklılığı C-X16 Hibrit’e kazandırmayı başarmış.

www.limitsizenerji.com

Kasım 2011

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR