Dünya enerjisinin beşte biri, biyokütlelerden elde edilebilir

Dünya genelinde gerçekleştirilmiş olan 90’dan fazla çalışmayı inceleyen İngiltere Enerji Araştırmaları Merkezi (UKERC) tarafından yayınlanan rapora göre, küresel enerji ihtiyacının beşte biri gıda üretimine herhangi bir zarar vermeksizin biyokütlelerden sağlanabilir.

 

Enerji sisteminin geleceğinde biyoyakıtların rolüne ilişkin tartışmalarda bazı kesimler, biyoyakıtların önemli bir rol oynayacağını savunurken bazı kesimler çevresel risklerinin oldukça fazla olacağını iddia ediyorlar. İngiltere Enerji Araştırmaları Merkezi (UKERC) tarafından gerçekleştirilen araştırma, bu konuya yönelik ilk sistematik analizi ortaya koydu. Imperial College London bilim adamları tarafından hazırlanan "Energy biomass: the size of the global resource" başlıklı raporun sonuçları geçtiğimiz günlerde açıklandı.

 

Imperial College London öğretim görevlisi ve raporun baş yazarı Dr. Raphael Slade “Eğer tarımsal artıkların, enerji üretiminde kullanılan ekinlerin ve atıkların en iyi şekilde kullanımını gerçekleştirirsek küresel enerji arzının beşte birini biyokütlelerden elde etmemiz mümkün olacak” dedi. Slade, bu alanda söz konusu oranı yükseltmenin teknik olarak mümkün olduğunu ancak daha fazla biyo enerji elde etmenin gıda, enerji ve çevresel koruma arasındaki dengeyi sağlamayı zorlaştıracağını sözlerine ekledi.

 

Imperial College Enerji Politikaları ve Teknolojileri Merkezi Biyoenerji Bölüm Başkanı Dr. Ausilio Bauen  “Geleceğin düşük karbonlu enerji bileşiminde biyoenerji de rol üstlenmek zorunda. Biyo enerji, gıda ve ormanların birbirleri ile mücadeleye girişmemesini sağlamak çok da kolay olmayacak. Ancak eğer tarım arazilerini çok daha üretken bir biçimde kullanabilir, biyoyakıtlar için gerekli materyallerin daha iyi kullanımını sağlayabilirsek biyoenerji üretiminde çok daha yeterli olacağız” dedi.

Detaylı bilgi: UKERC

www.geleceginenerjisi.com

01 Aralık 2011

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR