Çağlayan: Elektrikli motorun bu haline destek veremem

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, "Şu anda elektrikli motorun bu haline ben destek vermem. Çünkü ben bir konuyu teşvik edeceksem, yüzde 100 veya yüzde 100`e yakın yerliliğine bakarım. Biz bunun hammaddesine sahip değiliz. Bu bataryanın hammaddesi lityum. Lityumun da şu anda Türkiye`de kanıtlanmış rezervi yok" dedi.

 

Otomotiv sektörü yan sanayinin önemli gelişmeler kaydettiğini vurgulayan Çağlayan, Türkiye`nin bugün otomobilin her türlü aksamını yapacak, yüzde 98`ini yapacak bir yapıya sahip olduğunu dile getirdi. Çağlayan, ``Bakın, otomobilin kaportasının bir gram sacını Türkiye`de üretemiyoruz, dışarıdan ithal etmek zorundayız. Her yıl 5 milyar dolar otomobil motoru ve aktarma organı ithal ediyoruz`` dedi.

 

Çevreye duyarlı elektrikli otomobil üretimine değinen Çağlayan, ``Şu anda elektrikli motorun bu haline ben destek vermem. Çünkü ben bir konuyu teşvik edeceksem, yüzde 100 veya yüzde 100`e yakın yerliliğine bakarım. Elektrikli otomobilin bataryasını ithal etmek zorundayız, Türkiye`de üretimi yok. Hadi bataryasını yaptık, ama biz bunun hammaddesine sahip değiliz. Bu bataryanın hammaddesi lityum. Lityumun da şu anda Türkiye`de kanıtlanmış rezervi yok. Ben bunun kaynaklarına bugünden sahip miyim? Bana yarın o lityumu verecekler mi, vermeyecekler mi? Veya hangi şartlarda verecekler`` diye konuştu.

www.geleceginenerjisi.com

29.12.2011

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR