‘Güneş’ten orman kuracaklar
Aygün Altıparmak, Yasemen Bilgili ve Dudu Gönül Tolun, Menderes`te kiraladıkları arazide güneş enerjisinden 500 kilovat gücünde lisanssız elektrik enerjisi üretecek.
Elde edilen enerjiyle 30 bin zeytin ağacının bakımındaki elektrik giderinin maliyeti sıfıra indirilirken elektrik satımıyla elde edilecek gelirle yeniden ormanlar kurulacak.
Ege Orman Vakfı`nın iktisadi kuruluşu EGEVAK, bir ilke imza attı. İzmir Kalkınma Ajansı`nın (İZKA), ALTERNATİF enerji ve çevre teknolojileri destek programından "Güneşten Ormanlar" projesiyle onay aldı. Menderes`te kiralanan arazide, güneş enerjisinden 500 kilovat gücünde lisanssız elektrik enerjisi üretilecek. 1 milyon 900 bin lira bütçeli projenin yarısı İZKA tarafından karşılanacak. Projenin arkasında ise 3 kadın var. Aygün Altıparmak, Yasemen Bilgili ve Dudu Gönül Tolun`un projesiyle Ege Orman Vakfı, güneşten elde ettiği enerjiyle tam 30 bin zeytin ağacının bakımındaki elektrik giderinin maliyetini sıfıra indirmiş olacak. Geriye kalan enerji ise satılacak. Yılda 100 bin ağacın hayat bulmasıyla eşdeğer olan 500 bin kilogram karbondioksit salınımının önüne geçilecek. En önemlisi ise elektrik satımıyla elde edilecek gelirle yeniden ormanlar kurulacak. Güneşin kızları, gerçekleştirdikleri bu projeyle, Ege Orman Vakfı`nı sonsuza kadar yaşatma imkanı sağlayacak.
İZKA`dan çağrı
Ege Orman Vakfı Ağaçlandırma ve Ağaç Ürünleri İktisadi İşletmesi (EGEVAK) proje sorumluları Aygün Altıparmak, Yasemen Bilgili ve Dudu Gönül Tolun, bugüne kadar 8.5 milyon ağacı toprakla buluşturan Ege Orman Vakfı`nın sonsuza kadar yaşaması için harekete geçti. İZKA`nın son teklif çağrısı "Yenilenebilir Enerji ve Çevre Teknolojileri Mali Destek Programı"nın 2. önceliği olan "Yenilenebilir Enerji Kaynakları ile Lisanssız Elektrik üretimine yönelik 50 kilovat veya üzerinde kapasiteye sahip yatırımlar yapılması" doğrultusunda 3 kadın, yeni bir proje hazırladı.
İzmir`in Menderes ilçesinde kiralanan arazi üzerine konacak fotovoltaik panellerle, güneş enerjisinden 500 kilovat gücünde elektrik üretimi yapmak üzere hazırladıkları proje, İZKA`dan desteklenmeye hak kazandı.
Türkiye`de lisanssız elektrik enerjisi üretimi yönetmeliği kapsamında 500 kilovat gücünde ilk fotovoltaik güç santralı olacak eko-yenilikçi özelliklere sahip tesis, yılda yaklaşık 926 bin 576 kilovat elektrik enerjisi üretecek. Toplam bütçesi 1 milyon 876 bin 650 TL olan projenin yüzde 50`sini İZKA karşılayacak. Güneş enerjisi kaynaklı elektrik üretimiyle yıllık ortalama 500 bin kilogram karbondioksit salınımı da engellenmiş olacak.
Yeni fidanlar dikilecek
Proje sorumluları Aygün Altıparmak, EGEVAK Fotovoltaik Güç Santralı devreye alındığında, EGEVAK`ın enerji tüketiminin tamamını güneş enerjisinden sağlanacağını, üretilecek elektrik enerjisinin ihtiyaç fazlasının EPDK`nın yönetmeliği çerçevesinde şebekeye satılarak elde edilecek gelirle EGEVAK`ın ve dolayısıyla da Ege Orman Vakfı`nın "sürdürülebilirliğinin" sağlanacağını söyledi. Altıparmak, "Bu muhteşem bir döngünün başlangıcı olacak. Güneşten alıp elektrik üreteceğiz, ürettiğimiz elektriğin bir bölümünü zeytinlerimizin bakımı için kullanacağız, bir bölümünü de satacağız. Sattığımızla elde ettiğimizle yine fidan alıp dikeceğiz ve yine ormanlar oluşturacağız. Güneşin ormanlarını kuracağız" dedi.
1 yılda hayata geçecek
18 yıllık bir vakıf olduklarını ve bağışlarla ayakta kaldıklarını söyleyen Yasemen Bilgili ise vakfın 30 bin zeytin ağacı olduğuna dikkat çekerek, "Bu zeytinlerle elde edilen ürünlerin satışından elde edilen gelir ana kaynaklardan biri. Biz her bir ağaçtaki verimi nasıl artırır, birim maliyetini nasıl düşürürüz diye planlamalar yapıyoruz. Tam bir sanayici bakış açısıyla bu çalışmaları yürütüyoruz. Damlama sulama yöntemi kullanılıyoruz, vardiyalı çalışıyoruz. Sulama ya da gece yapılan çalışmalar için elektrik gideri ciddi bir rakamı oluşturuyor. Bu projenin hayata geçmesiyle bu gider kalemini sıfırlayacağız. Zeytin ağaçlarını ve vakfı, elektrikle sonsuza kadar yaşatmayı hedefliyoruz. Kısaca biz, sizin çocuklarınız için çalışacağız. Güneş geleceğimiz için parlayacak" dedi. EGEVAK Fotovoltaik Güç Santralı ile ilgili protokol bu ay içinde İZKA ile imzalandıktan sonra bir yıl içinde hayata geçecek.
"Güneş bizim için parlayacak"
İzmir`de ALTERNATİF enerji kullanımının yaygınlaştırılması ve çevresel teknolojilerin hayata geçirilmesi için önemli bir projenin hayata geçirilmiş olacağını söyleyen Dudu Gönül Tolun, "Bu proje bu havzada model olacak. Hem bölge hem yatırımcılar için. Güneş parladıkça enerjilerini üretebilecekler" dedi. Vakfın yılda 25 bin kişiye orman ve çevre eğitimi verdiğini hatırlatan Tolun, "Bugüne kadar 8.5 milyon ağacı toprakla buluşturduk. Vakfın sürdürülebilirliğini sağlamanın yanında yeni ormanları bu çevreci santral ile kuracağız. Güneş bizim için, geleceğimiz için parlayacak. Bu sistemle yılda 500 bin kilogram karbondioksit emisyonunu engellemiş olacağız. Bu 100 bin ağaca denk olacak" dedi.
www.yeniasir.com.tr
14 Haziran 2013