Samsun Enerji Tarımı Araştırmaları Merkezi Faaliyete Geçti

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü tarafından Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü bünyesinde kurulan ve biyoyakıt enerji araştırmaları gerçekleştirecek Enerji Tarımı Araştırmaları Merkezi Samsunda faaliyetlerine başladı.

 

Merkezde tarımsal üretimin sürdürülebilirliğini sağlamak için yenilebilir tarımsal kaynaklardan biyodizel, biyoetonol, biyogaz, biyomas gibi enerji kaynakları üretilecek. Merkezde yapılacak bilim çalışmaların ise ülkedeki yenilenebilir enerji kaynakları potansiyelinin ve ülke politikalarının belirlenmesine önemli katkı sağlaması bekleniyor.

 

Enerji Tarımı Araştırma Merkezi’nin işlevine ilişkin bilgi veren KTAE Müdürü Dr. Hasan Özcan, ETAM’ın ülke genelinde yenilebilir tarımsal kaynaklardan biyoyakıt elde edilmesi için temel ve uygulamalı araştırmalar yürütmekle görevlendirildiğini söyledi. Özcan, şöyle konuştu: “EPDK’nın son yıllarda yasal düzenlemelerle benzin ve mazota kademeli olarak 2013 yılından itibaren her yıl artan oranlarda yerli tarım ürünlerinden üretilen biyoyakıt harmanlanma zorunluluğunun getirildiği ortadadır. Ülke olarak ALTERNATİF enerji kaynaklarına yönelmemiz ve bu konularda temel araştırmalar yürütmemiz ihtiyacı doğmuştur. Bu merkezde doğrudan gıda olarak kullanılan ham maddeler yerine ikincil ürün olarak bilinen ağaç kabuğu, yaprak, sap, talaş, odunsu ve karbonlu maddeler içeren organik kaynaklar ve yosunlardan biyoyakıt elde edilmesi için ikinci kuşak biyoyakıt teknolojilerinin geliştireceği üretim teknolojileri esas alınacak olup, yenilebilir tarımsal kaynaklardan biyoyakıt üretim teknolojilerinin geliştirilmesi hedefleniyor." (CİHAN)

www.stargundem.com

31.12.2011

Samsun İli Güneş Kaynak Bilgileri
BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR