BP: 2030’da Yenilenebilir Enerjiye Talep Daha Fazla Olacak

BP önümüzdeki 20 yılda rüzgâr ve güneş enerjisi ile biyoyakıtların tüketim talebinin, fosil yakıtların tüketimine olan talebe göre süratle artacağını açıkladı. Ancak BP bu açıklamasına rağmen şirketin güneş enerjisi pazarından çekildiğini, fakat bu adımın diğer yenilenebilir enerji kaynakları birimlerini etkilemeyeceğini belirtti.

 

Global yenilenebilir enerji tüketimi 2030 yılına kadar % 8.2 artacağını ifade eden BP, Elektrik, ısınma ve ulaşımda toplam enerji talebi tahmini olarak bir yılda 1.6 oranında büyüyeceğini işaret etti:

 

“Büyüyen küresel enerji tüketimi ALTERNATİF enerji kaynaklarıyla artarak karşılanıyor. ALTERNATİF enerjiler, nükleer ve su enerjisi birlikte büyümenin yüzde 34’ünü oluşturuyor. Bu toplam, fosil olmayan kaynaklardan gelen katkı ilk kez herhangi bir fosil yakıtın birinden daha büyük bir katkı anlamına geliyor.

 

Enerji sektöründe yakıt karışımlarındaki müthiş dönüşümler bekleniyordu. Alternatif, nükleer ve su enerjilerinin büyümeleri dikkate alınmalı.”

 

2010 yılında 243 milyar dolar olan yenilenebilir enerji pazarına yatırım 2011 yılında 260 milyar dolar olarak gerçekleşmişti. Bu rakam aynı zaman ilk defa fosil yakıtlara yapılan yatırımdan daha fazla olarak da kayda geçti. Hükümetler temiz enerji üretiminin enerji talebini tatmin etmesi için büyümesini sübvanse ederken emisyon salınımını da azaltmaya çalıştı.

 

BP güneş enerjisi sektöründen çekiliyor

Shell’in ardında Avrupa’nın en büyük petrol üreticisi olan BP geçtiğimiz yıl ekibine 40 yılın ardından güneş enerjisi endüstrisinden “artık kazançlı olmadığı” gerekçesiyle çekildiğini bildirdi.

 

BP, bu çekilmenin diğer enerji kaynakları birimlerini etkilemeyeceğini, bu duruma örnek olaraksa biyoyakıt işini genişletip 2011 yılı Eylül ayında gerçekleştirdiği 96 milyon dolarlık yatırımı hatırlattı. (Bloomberg)

www.gunesdergisi.com

24.01.2012

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR