Türkiye`nin İlk Biyogaz Projesi`nde Çalışmalar Devam Ediyor

Gübre ve diğer organik atıkları işleyerek elektrik ve ısı enerjisine dönüştürecek olan Türkiye`nin ilk Biyogaz projesi 2014`te hayata geçecek.

 

Gübre ve diğer organik atıkları işleyerek elektrik ve ısı enerjisine dönüştürecek olan Türkiye`nin ilk Biyogaz projesi 2014`te hayata geçecek. Çalışmaların tüm hızıyla devam ettiği proje üç aşamadan oluşurken, projenin hayata geçmesiyle birlikte fosil yakıtların yerine biyogazdan elde edilecek enerjinin kullanılması yoluyla fosil yakıtlardan kaynaklanan olumsuz etkiler azalacak ve böylece iklim de korunmuş olacak.

 

Tarım ve hayvancılık faaliyetlerinden kaynaklanan gübrelerin ve diğer organik atıkların biyogaz tesislerinde işlenerek elektrik ve ısı enerjisine dönüştürüleceği ilk biyogaz projesinde çalışmalar devam ediyor. Türkiye`nin ilk biyogaz projesi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Federal Alman Çevre, Doğa Koruma ve Nükleer Güvenlik Bakanlığı arasındaki "Çevre Alanında Ortak İkili İşbirliği" çerçevesinde gerçekleştiriliyor. Projenin ana faydalanıcısı olan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, projenin başarıyla tamamlanması için çalışmalarını Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile birlikte yakın işbirliği içerisinde yürütüyor.

 

İKLİMİ KORUYACAK

Projenin hayata geçirilmesiyle birlikte, fosil yakıtların yerine biyogazdan elde edilecek enerjinin kullanılması yoluyla fosil yakıtlardan kaynaklanan olumsuz etkiler azalacak ve bu sayede iklim de korunmuş olacak. Ayrıca proje ile gübrelerin ve diğer organik atıkların toprağa ve yüzeysel sulara olan olumsuz etkileri giderilecek, biyogaz tesisinden çıkan maddenin tarım uygulamalarında kontrollü bir biçimde kullanılması sağlanacak.

 

ÜÇ TEMEL AŞAMADAN OLUŞUYOR

Türkiye`nin ilk biyogaz projesi olan çalışma üç temel hedef çerçevesinde şekillendirildi. İlk aşamada hayvansal atıkların yönetimine ilişkin yasal altyapı oluşturulacak. İkinci aşamada biyogaz konusunda kurumsal kapasite geliştirilme çalışmaları ve ardından da son aşamada seçilecek pilot bölgede sürdürülebilir bir şekilde işletilebilecek örnek bir biyogaz tesisi kurulacak.

 

Proje kapsamında bugüne kadar çeşitli çalışmalar yapılırken, öngörülen takvim çerçevesinde Amasya ili Suluova ilçesinin hayvansal atık sorunu ve biyogaz potansiyelini belirlemeye yönelik olarak Alman biyogaz uzmanlarınca detaylı bir analiz çalışması yapıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı temsilcilerinin katıldığı Biyogaz Teknik Eğitimleri çerçevesinde, Almanya`da hayvansal atıklar ile ilgili yürürlükte olan kanun ve yönetmelikler Türkçe`ye çevrildi. Alman Biyokütle Araştırma Merkezi tarafından da Türkiye`nin biyogaz envanteri çıkarıldı ve son olarak da pilot bölge seçimi için Türkiye`deki mevcut durumu belirlemek amacıyla hayvancılık faaliyetlerinin yoğun olarak yapıldığı çeşitli illerde saha ziyaretleri ve toplantılar gerçekleştirildi.

 

PROJE 2014`TE HAYATA GEÇECEK

Projenin 2014 yılında hayata geçirilmesi için önümüzdeki iki yıllık süre içinde yasal mevzuat çalışmaları başlayacak ve Alman uzmanlarca teknik ve danışmanlık hizmeti verilerek desteklenecek pilot biyogaz tesisi seçilerek Türkiye`nin ilk biyogaz tesisi faaliyete geçirilecek. ANKARA (İHA)

www.haberler.com

03 Şubat 2012

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR