Ban Ki-moon: Dünya, Durban’da ‘hayır`ı cevap kabul etmeyecek
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Durban’da katılımcı ülkelere “Dünya, sizden liderlik bekliyor. İnsanlık, Durban’da çıkacak `hayır` kelimesini bir cevap olarak kabul etmeyecek” uyarısında bulundu.
Güney Afrika Durban`da hafta sonuna kadar sürecek olan Birleşmiş Milletler İklim Konferansı ya da resmi adıyla 17. Taraflar Konferansı’nda (COP17) konuşan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon, katılımcı ülkeleri yakalanan ivmeyi kaybetmemeleri için uyarırken müzakereler sırasında kararlı bir liderlik sergilemelerini istedi. Küresel karbon emisyonlarını azaltmanın yollarını ortaya koymak üzere bir araya gelen hükümet temsilcileri, uluslararası organizasyonlar ve sivil toplum kuruluşlarından oluşan binlerce kişiye yaptığı konuşmada Ban Ki-moon şunları söyledi: “Dünya, sizden liderlik bekliyor. İnsanlık, Durban’da çıkacak “hayır” kelimesini bir cevap olarak kabul etmeyecek. Unutmamak gerekiyor ki içinde bulunduğumuz an, aciliyet gerektiriyor ve zaman bizim lehimize işlemiyor. Geri dönülmez bir noktaya ulaşmadan önce ülkelerin harekete geçmesi gerekiyor. Bilimsel veriler net. Karbon emisyonları tarihinde hiç olmadığı kadar yüksek bir seviyede. Geri dönülmez sonuçlara ulaşmamak için sera gazı salımlarının 2050 yılına kadar yarı yarıya azaltılması gerekiyor”
Ülkelerin netleştirmeleri gereken 4 konu
Birçok ülkede yaşanmakta olan ekonomik krizlerin, bitmek tükenmek bilmeyen politika değişikliklerinin, birbiriyle çelişen stratejilerin iklim değişikliği ile mücadelede kısıtları oluşturduklarını söyleyen Ban Ki-moon “Ancak belirtmek isterim ki bu belirsizliklerin hiç biri Durban’da gerçek bir sonuca ulaşmamızı engelleyemeyecek” dedi. Konferans’ın sonunda ülkelerin açıklığa kavuşturmalarını beklediği dört konu olduğunu ifade eden Ban Ki-moon bunları şöyle sıraladı:
- Taraflar geçtiğimiz yıl Cancun’da alınan kararların uygulanması konusunda çalışmalar gerçekleştirmeliler. Gelişmekte olan ülkelerin iklim değişikliğinin etkilerinden korunabilmeleri ve geleceklerini sürdürülebilir bir şekilde inşa edebilmeleri için Yeşil İklim Fonu oluşturulmasına karar verilmişti. Ancak Fon henüz hayata geçti ve fonun çalışmaya başlaması için sanayileşmiş ülkelerin para enjekte etmeleri sürecinin başlaması gerekiyor. İklim değişikliğine karşı savunmasız olanların desteklenmesi hem bir yükümlülük hem de sürdürülebilir bir gelecek için oldukça akıllı bir yatırım.
- Ülkeler, kısa ve uzun vadeli finansal taahhütlerini ortaya koymalılar. Halihazırda taahhüt edilmiş olan 30 milyar doların en fazla ihtiyaç duyanlar arasında nasıl bölüştürüleceği ve dağıtılacağı açıklığa kavuşturulmalı. Uzun vadede ülkeler, özel sektör ve diğer taraflar 2020 itibariyle her yıl 100 milyar doları bu amaca ayırmalılar.
- Ülkeler, ikinci bir taahhüt periyodunu dikkatlice belirlemeliler. Kyoto, tek başına bugünün iklim problemlerini çözemez. Ancak karbon fiyatlama, karbon ticareti gibi piyasaların şiddetli bir şekilde ihtiyaç duyduğu altyapıyı sağlıyor.
- Tüm taraflar için çok daha verimli olacak bir iklim değişikliği anlaşmasının oluşturması gerekiyor.
Ban Ki-moon konuşmasını şu çağrı ile tamamladı: “Karşımıza çıkan birçok zorluğa rağmen liderlik etmemizi sağlayacak iradeyi ortaya koyalım. Sadece nereye gitmekte olduğumuzu bildiğimizi değil aynı zamanda yokuş aşağıya ilerlememizi sağlayacak kollektif bir hareket planı ile hazır olduğumuzu ispatlayalım.”
www.geleceginenerjisi.com
08 Aralık 2011