Enerji verimliliğine uymayanlara ağır cezalar verilecek

Enerji Verimliliği Derneği (ENVERDER) Başkanı Dr. Mustafa Uysal, enerji verimliliği kanununa herkesin uyması gerektiğini söyledi. Uysal, uymayanlara 2012 yılında ağır cezaların kesileceğini söyledi.

 

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) tarafından bu yıl 4’üncüsü düzenlenen ‘UTİB 4. Uluslararası Ar-Ge Proje Pazarı Zirvesi’nin ikinci gününde gerçekleştirilen sunumlarda ENVERDER Başkanı Mustafa Uysal ‘Yenilenebilir Enerji’ hakkında bilgiler verdi. Uysal, “Enerji tek başına düşünülemez. Enerji, ekonomi ve çevre bir arada düşünülmeli. Türkiye’nin 2023 hedefleri arasında dünyanın 10. büyük ekonomisi olmak var. Bu hedefler doğrultusunda yenilenebilir enerji dünyada 1 milyon kişiye istihdam sağlayacak.” dedi.

 

Yeşil ekonomi hakkında bilgi veren Uysal, şunları söyledi: “Lambaları kapatmak enerjide tasarrufa gittiğimiz anlamına gelmez. Enerjide tasarrufu artırmak için büyük verim yollarına gitmek gerekiyor. Az enerji tüketen tekstil makinaları kullanarak yenilenebilir enerjiyi kullanmalıyız. Dünya yeşil ekonomiyi kullanıyor. Teknoloji ile Yeşil Ekonomi’ye yarar sağlıyorlar. Bunun yolu da en düşük enerjiyle en yüksek verimi sağlayan makinaları kullanmaktan geçiyor. Şu anda dünya da Yeşil Ekonomi oyunu oynanıyor ve bizim de bu oyunda kendi kurallarımızı koymamız gerekiyor.”

 

Enerji verimliliği kanununa herkesin uyması gerektiğini ve uymayanlara 2012 yılında ağır cezaların kesileceğini hatırlatan Uysal, enerji verimliliğine daha çok özen göstererek kazanç sağlamamız gerektiğini vurguladı. Şu an enerjide en verimsiz aracın otomobil olduğunun altını çizen Uysal, 100 kilo taşımak için 1,5 tonluk bir araç değil de 300 kiloyu taşıyacak araç yapmak verimlilik işaretidir. Otomobillerin elektrikli araçlar gibi verimliliği sağlayacak şekilde geliştirilmesinin önemli olduğunu vurgulayan Uysal, gelecekten umutlu olduklarını söyledi.

 

‘YEREL YÖNETİMLERE ÖNEMLİ ROLLER DÜŞÜYOR’

Enerji verimliliği konusundaki projeleriyle Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Avrupa Yeşil Şehirler yarışmasına başvurduğunu ifade eden ENVERDER Başkanı Mustafa Uysal, enerji verimliliğinde özellikle yerel yönetimlere önemli roller düştüğüne dikkat çekti.

 

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Enerji Verimliliği Birim Yöneticisi Can Polat Cakal da enerji verimliliğiyle tekstil sektöründe uygulanan verimlilikleri ve kazançları anlattı. Cakal, şunları söyledi: “Türkiye’de ilk enerji verimliliği ve akredite laboratuvarı BTSO’da kuruldu. Enerji verimliliğiyle ilgili uyguladığımız projeler kazanç anlamında da kendini gösteriyor. Firmalarda bulunduracağınız bir enerji verimliliği uzmanıyla hem verimliliği arttıracak hem kazanç sağlayacaksınız. (Cihan Haber Ajansı)

http://yurthaber.mynet.com

04.02.2012

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR