Elektrikli Kamyonlar Maliyetleri Düşürüyor

MIT`de yapılan bir araştırma elektrikli kamyon kullanımının sağlayacağı faydaları ortaya koyuyor.

 

Massachusetts Institute of Technology`de (MIT) yapılan bir çalışma elektrikli araç kullanmanın işletmeler açısından önemli ekonomik kazanımlar sağlayabileceğini gösteriyor.

 

Kuruluşa bağlı Nakliye ve Lojistik Merkezi tarafından yapılan bir çalışmaya göre aynı ölçekte içten yanmalı motora sahip bir kamyonun fiyatının 50.000 dolar, elektrikli bir kamyonun ise 150.000 dolar olmasına rağmen büyük şehirlerde teslimat amacıyla kullanılacak elektrikli kamyonların özellikle şirketlerin operasyonel maliyetlerini önemli ölçüde düşürebileceği belirtiliyor.

 

Amerikalı ofis malzemeleri satışı yapan ve 53 elektrikli kamyona sahip Staples şirketi ile 250 elektrikli kamyona sahip İngiliz elektrik şebekesi şirketi ISO New England firmalarının incelendiği çalışmaya göre şirketler elektrikli kamyon kullanımı ile yakıt maliyetlerini yüzde 9 ila 12 arasında düşürürken, araçların bakım masrafları da düşüyor.

 

Tamamen elektrikli motora sahip, hibrit motorlara sahip ve içten yanmalı motorlara sahip araçların karşılaştırılması ile sağlanan verilere göre, bir galon (1 galon=3.785 litre) benzin ile içten yanmalı motorlu araçlar 10.14 mil yol giderken, hibrit kamyonlar 11.56 mil yol yapabiliyor. Elektrikli motorlara sahip araçlar ise bir mili 0.8 kilovat-saat elektrikli kullanıyor.

 

Çalışma pil teknolojilerinin gelişmesi ve maliyetlerin düşmesi ile birlikte yakıt kullanımından kaynaklanan tasarrufun çok daha yükselebileceğini iddia ediyor. Bununla birlikte bazı çalışmaların yürütüldüğü araçtan şebekeye elektrik sağlama sistemlerinin (V2G - Vehicle to grid) devreye girmesi ile araç başına firmaların yılda 900 ila 1.400 dolar arasında gelir sağlayabileceği belirtiliyor. Çalışmadaki diğer bir tespit ise elektrikli araçların fren balatalarında daha az yıpranma yaşanmasının bu kamyonlardaki bakım maliyetlerini düşürmesi.

 

Çalışmanın yazarları şu an için bu maliyet düşüşlerinin 250`den az kamyonu olan şirketler için belirgin bir fark yaratmayacak kadar düşük olacağının fakat pil teknolojileri ile araçtan şebekeye elektrik sağlama sistemlerinin gelişimine bağlı olarak faydanın yükselebileceğini söylüyorlar.

www.yesilekonomi.com

07.02.2012

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR