Tunceli`de Yenilenebilir Güneş Enerjisi Projesi Başlatıldı

Tunceli`de Munzur Çayı üzerine yapılacak hidroelektrik barajlarına ALTERNATİF olarak Yenilenebilir Güneş Enerjisi Projesi başlatıldı.

 

2009 yılında kurulan Fırat Kalkınma Ajansı ve Tunceli Üniversitesi tarafından ortaklaşa İl Özel İdaresi tarafından yürütülecek olan "Tunceli`nin Solar Enerji Potansiyelinin Fizibilite Çalışması" projesi başlatıldı. Proje kapsamında İl Özel İdaresi Misafirhanesi`nde örnek bir model teşkil etmesi için 20 metrekarelik solar tesis kurulacak ve elektrik üretimine başlayacak. Yapılacak örnek üretimle ilde bu enerjinin kullanımı teşvik edilerek, Munzur Çayı üzerinde yapılan ve yapılması planlanan baraj ve HES lere ALTERNATİF ve yenilenebilir solar enerji kullanımı sağlanacak. Munzur üzerine kurulması planlanan barajlar ve HES projeleriyle Türkiye`de üretilen elektrik enerjisinin sadece yüzde biri oranında olan elektrik üretimi yerine güneş ve günışığı açısından zengin olan Tunceli`de solar enerji üretim ve kullanımı için gerekli destek sağlanacak.

 

İlde yıllık güneş enerjisi miktarının tespiti için solar enerji konusunda menşei Avrupa`da olan ve profesyonel anlamda hizmet veren firmalar ile temas sağlanarak, firma uzmanları tarafından gerekli çalışmalar başlatıldı. Projede yapılacak tüm araştırma ve çalışmalar firma tarafından tescillenerek, Tunceli Üniversitesi tarafından literatüre alınacak.

 

Proje kapsamında yapılan çalışmaları tanıtmak üzere İl Özel İdaresi Konferans Salonu`nda yapılan toplantıya ise Tunceli Valisi Mustafa Taşkesen, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Hüseyin Şahin, İl Emniyet Müdürü Hayati Yılmaz, Belediye Başkan Yardımcısı İbrahim Kasun, Tunceli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Zeki Omaç, kurum amirleri ve iş adamları katıldı. Proje hakkında bir açıklama yapan proje sorumlusu Aslıhan Kılıç, güneş ışığından üretilen solar enerjinin çevreye zararlı gazlar vermeyen ve ucuz bir enerji kaynağı olduğu için kullanımının gün geçtikçe yaygınlaştığını belirterek, "İlimizin yıllık güneşlenme miktarı oldukça yüksek bir seviyede. Tunceli Üniversitesi ve İl Özel İdaresi işbirliği ile hayata geçirilen proje, solar enerji alanında ilde yapılması düşünülen yatırımları teşvik etmesi bakımından büyük önem taşıyor" dedi.

 

Güneş enerjisi üretimi konusunda teknik bilgiler veren Yrd. Doç. Dr. Zeki Omaç ise, "Yapılacak harcamaların sabit panellerde yılda metrekarede 1770 (kWh) üretim ile 7, eksenli sistemlerde yılda metrekarede 1810 (kWh) üretim ile 9 yılda kendilerini amorti edecekler" diye konuştu.

 

Vali Taşkesen de, devletin hidroelektrik enerjisine daha çok yatırım yapmasının nedenini güneş enerjisine oranla maliyetinin daha düşük olması olarak açıklarken, derelerin ve ırmakların doğal haliyle kalması için vatandaşlara güneş enerjisine yatırım yapmaları çağrısında bulundu. TUNCELİ (AA)

www.haberler.com

23 Mart 2012

Tunceli İli Güneş Kaynak Bilgileri GEPA
Tunceli İli Rüzgar Kaynak Bilgileri REPA
BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR