Mısır`da Enerji Alanında Uluslararası İhale

Mısır Elektrik ve Enerji Bakanlığı, ülkenin ilk güneş enerjisinden elektrik üretme projesini hayata geçirecek yabancı şirketi belirlemek için uluslararası ihale açmaya karar verdi.

 

AA muhabirine açıklama yapan Elektrik ve Enerji Bakanı Ahmed İmam, gelecek hafta başında (uluslararası denetleme şirketinin belirlenmesi için öneri toplanmasının) planlandığını ve hafta ortasında projeyi hayata geçirecek şirketin belirlenmesi için ise uluslararası ihale açacaklarını ifade etti.

 

İmam, (uluslar arası / yabancı denetleyici şirketin) projenin teklif şartlarını hazırlama, teknik özelliklerin belirlenmesi, kazanan şirketle anlaşan finansmanlar ile projeyi almak isteyen şirketlerin Mali sözleşmelerinin incelenmesi konularında Mısır`daki enerji uzmanlarına yardım edeceğini söyledi.

 

İmam, ayşerakip firmaların kendisine sunduğu teknik ve mali teklifleri değerlendireceğini kaydetti.

 

Asvan kentinin merkezi Kom Ombu`da kurulacak Güneş enerjisinden elektrik enerjisi üretecek santralin gücünün 200 megavata kadar ulaşacağını belirten İmam, yap-işlet-devret modeliyle yapılacağını ve 20-25 yıl işletme hakkı verileceğini dile getirdi.

 

Projenin yapılacağı arazinin İyi ve Yenilenebilir Enerji Komisyonu tarafından verileceğini ifade eden İmam, Mısır Elektrik İletim Şirketi`nin bu santralden elektrik alacağını ve Mısır hükümetiyle yapılan elektrik alımı anlaşması doğrultusunda yükleme merkezlerine taşıyacağını aktardı.

 

Söz konusu proje Mısır`ın 2012-2017 yılları arasındaki 5 yıllık planı ve 2020 yılına kadar toplam enerji üretiminin yüzde 20`sinin yenilenebilir enerji olması hedefi içinde yer alıyor. Kahire (AA)

www.haberler.com

13.07.2013

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR