Dünya PV pazarında daralma yok

İtalya`da gerçekleşen PV Zirvesi`nde konuşan analist Stephan De Haan, bu yıl sektöre yönelik beklentilerin olumlu olduğunu, yaklaşık 27 GW hacminde bir kapasiteye ulaşılabileceğini ifade etti. 

Bu hafta düzenlenen İtalya`nın Verona kentinde düzenlenen PV Zirvesi`nin açılışını gerçekleştiren Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Yenilenebilir Enerji Bölüm Başkanı Paolo Frankl, Zirve`nin dünya genelinde fotovoltaik (PV) sektörünün son derece hassas bir süreçten geçtiği zamana denk geldiğini belirterek, böyle bir süreçte tüm tarafların bir araya gelmesinin önemini vurguladı.

 

Danışmanlık şirketi IHS`nin analisti Stephan De Haan, gerçekleştirdikleri analizelere dayanarak 2012 yılında PV pazarında bir gerileme beklemediklerini vurguladı. "Almanya ve İtalya`da teşviklerde azalma söz konusu olmasına rağmen 2012 yılında sektörün ortaya negatif sonuçlar koyacağını düşünmüyoruz. Bu yıl, beklentiler olumlu yönde, yaklaşık 27 GW hacminde bir kapasiteye ulaşıldığını görebiliriz" diyen De Haan, PV pazarının 2011 yılında dünya genelinde hayata geçirilen 27.6 GW kapasite ile önemli oranda büyüme sergilediğini belirtti. Bu yıl, sektörde 27 GW tutarında yatırım beklediklerimi sözlerine ekleyen De Haan "Almanya pazarı, yaklaşık 6.9 GW ile 2010 ve 2011 rakamlarına yakın bir rakama ulaştı. Eğer -2011 yılında önde gelene pazarlardan bir tanesi olan- İtalya, 2012 yılında öngörüldüğü gibi küçülme sergilerse (yaklaşık 2.5 GW kurulu kapasite) bile diğer küçük gelişmekte olan pazarların yanı sıra Çin, ABD, Japonya ve Hindistan tarafından hayata geçirilecek kapasiteler ile denge sağlanacak" dedi. Çin`in 4 GW`ın üzerinde, ABD`nin  yaklaşık 3.5 GW, Japonya`nın yaklaşık 2 GW, Hindistan`ın 1 GW`ın üzerinde kapasite yaratması bekleniyor.

 

2012`de 34 GW

De Haan`a göre, iyimser senaryoda 2012 yılında küresel çapta 34 GW seviyesine ulaşmak mümkün olacak. 2011`de zincirin tümünde fiyatların ciddi oranda düştüğünü belirten De Haan, 2011`in ilk çeyreği ile 2012`in ilk çeyreği arasında silikon modüllerin fiyatlarının yüzde 45 gerilediğini, fiyatların 0.60 EURO/W a yaklaştığını söyledi. Silikon disklerin fiyatlarında (wafer) yüzde 63 oranında, poly-silikon fiyatlarında yüzde 65 oranında gerileme görüldü.

 

Fiyatlarda yaşanan önemli oranda düşüşlerin bu yıl talebin artmasına neden olduğunu ancak aynı zamanda  sektörü baskıya soktuğunu ifade eden De Haan, bu durumun yıl sonunda dengeyi bulacağını ifade etti. Stephan De Haan’a göre PV sektöründeki rekabet, önümüzdeki birkaç yıl içerisinde belirgin bir değişim gösterecek.

Detaylı bilgi: SolarExpo Italian PV Summit

www.geleceginenerjisi.com

10 Mayıs 2012

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR