İhracatın parlayan yıldızı iklimlendirme, ISK-SODEX 2012’de

İhracatın parlayan yıldızı iklimlendirme, tesisat ve soğutma sektörü ISK - SODEX 2012’de buluştu.

 

İklimlendirme, tesisat ve soğutma sektörü Yeşilköy’de bulunan İstanbul Fuar Merkezi’nde bugün başlayan ve 5 Mayıs’a kadar sürecek olan ISK - SODEX 2012’de bir araya geldi. 1300’ün üzerinde firmanın katıldığı fuarın açılışını Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan yaptı. Kendi alanında dünyanın üçüncü, tüm sektörler içinde Türkiye’ninse en büyük fuarı olan ISK- SODEX’te yabancı alım heyetleri sayesinde ciddi iş bağlantılarının yapılması bekleniyor.

 

Uluslararası Isıtma, Soğutma, Klima, Havalandırma, Yalıtım, Pompa, Vana, Tesisat, Su Arıtma ve Güneş Enerjisi Sistemleri Fuarı (ISK - SODEX 2012), bugün Yeşilköy’de bulunan İstanbul Fuar Merkezi’nde açıldı. Hannover-Messe Sodeks Fuarcılık tarafından düzenlenen ve dört gün sürecek olan fuarın açılışını Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan yaptı. Açılışa Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, İklimlendirme Sanayi İhracatçıları Birliği Başkanı Zeki Poyraz ve Hannover Messe Sodeks Fuarcılık A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Demirtaş da katıldı. 5 Mayıs Cumartesi akşamına kadar devam edecek olan fuarı yerli ve yabancı 80 bin kişinin ziyaret etmesi bekleniyor.

 

11 salonda ve yaklaşık 55 bin metrekarelik alanda düzenlenen ISK - SODEX 2012, iklimlendirme, tesisat ve soğutma sektöründe dünyanın üçüncü, Türkiye’ninse tüm sektörler içinde en büyük fuarı olma özelliğini taşıyor. 1300’ün üzerinde firmanın katıldığı ISK- SODEX’te yabancı alım heyetleri sayesinde ciddi iş bağlantılarının yapılması bekleniyor.

 

Türk firmalarına yol gösteriyor

İki yılda bir düzenlenen ISK-SODEX 2012, yurt dışına açılmak ve uluslararası işbirliklerini geliştirmek isteyen Türk firmaları ile Türkiye`nin bulunduğu bölgede etkili olmak isteyen uluslararası kuruluşların en önemli iş ve pazarlama platformu niteliğini taşıyor.

 

ISK - SODEX 2012’nin açılışında bir konuşma yapan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ’’Eski bir sanayici olarak fuarlara katılmayı önemli buluyorum. Sizin fuarınızı da ayrıca önemsiyorum. 1979 yılında üniversiteden mezun olurken bitirme tezi ısıtma-soğutma-havalandırma olan birisi olarak buradayım. Sektöre inanıyorum ve güveniyorum. Dün gece Dubai’den gelmeme ve bugün Bakanlar Kurulu olmasına rağmen yine de buraya geldim” dedi. Türkiye’nin ihracatla büyüme modelini seçtiğini belirten Bakan Çağlayan,”Devlet artık ekonomiden çıktı. Girişimciye yol gösteren, engelleri kaldıran bir grayder gibi hareket ediyor’’ diye konuştu.

 

Tüm dünyada ısıtma, soğutma ve havalandırma cihazlarına olan talebin gün geçtikçe arttığını söyleyen Hannover-Messe Sodeks Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü Murat Demirtaş ise “Türk iklimlendirme sektörü dünyada söz sahibi olmaya başladı. Son dokuz yılda ihracatımız 7 kat artış gösterdi. Sektörün 2002 yılında 630 milyon dolar olan ihracatı 2011 yılında 4.5 milyar dolara yükseldi. Bu ciddi bir başarıdır” dedi.

 

İklimlendirme sektörünün Cumhuriyet’in 100. yılı olan 2023’te 25 milyar dolarlık ihracat ve 35 milyar dolarlık iç piyasa büyüklüğü ile toplam 60 milyar dolarlık bir hacme ulaşmasını hedeflediklerini ifade eden Demirtaş, 2023`te ihracatın ithalatı karşılayacak bir sektör olacaklarını da sözlerine ekledi.

 

Proje ve resim yarışması düzenlendi

ISK - SODEX 2012, havayolları ve turizm sektörünü de olumlu yönde etkiledi. Türkiye’nin en büyük fuarı sayesinde İstanbul’daki otellerde doluluk oranı yüzde 100’ü buldu. Türk Havayolları (THY) ISK - SODEX 2012’ye gelen yabancı şirketlere yüzde 30’a varan indirimler yaptı. Bu arada Anadolu’dan da fuara katılmak isteyenler için özel otobüs turları düzenlendi. Fuara büyük destek veren KOSGEB (Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı), 2 milyon 500 bin 48 lira kaynak aktardı.

 

ISK - SODEX 2012 kapsamında proje ve resim yarışması da düzenledi. İlköğretim Okullarına Yönelik ‘Yarınlar için Enerjinin ve Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Kullanımı’ konulu Resim Yarışması’na 743 kişi katıldı.

 

Yarışmada 6-10 yaş grubu ilköğretim öğrencileri arasında Ömer Faruk İrpik birinci olurken, Alim Arslan ikinci, Nuri Çümen ise üçüncü oldu. 11-16 yaş grubu ilköğretim öğrencilerinin resimlerinden yapılan eleme sonundaysa Elif Şevval Köroğlu birinci, Elif Uysal ikinci, Tolga Karaşahin ise üçüncü seçildi.

 

Yarışmalarda dereceye girenlerin ödülleri, fuarın açılışını da yapan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan tarafından verildi. Öte yandan fuar kapsamında organ bağışı kampanyası düzenlendi. ‘Bir hayat da siz armağan edin’ adını taşıyan kampanyanın büyük ilgi görmesi bekleniyor. Bu arada fuar için Almanya’dan 6000 metrekare büyüklükte özel bir çadır da getirildi.

 

Ziyaretçilere klima ve kombi hediye edilecek

ISK - SODEX 2012 kapsamında bir de çekiliş düzenleniyor. Çekilişe katılmak için fuar girişinde verilen biletlerden almak yeterli. Yapılacak çekiliş sonucunda bir kişi Fiat Fiorino marka ticari aracın sahibi olacak. Ayrıca çekilişle 10 kişiye Daikin marka klima ve yine 10 kişiye Airfel marka kombi hediye edilecek. (Basın Bülteni)

http://www.dha.com.tr

02 Mayıs 2012

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR