"Yeşil Okullar" projesi başladı

İstanbul İl Özel İdaresi, geri dönüşüm, enerji dostu çözümler geliştirmek ve kamusal bilinci artırmak amacıyla ``Yeşil Okullar`` projesini başlattı.

 

Okullarda karbon salınımını azaltarak, karbon ayak izi ölçümü dönemini başlatan projenin ilk uygulaması, Bayrampaşa ve Sultanbeyli`deki pilot okullarda yapılacak.

 

İstanbul Kalkınma Ajansından kazanılan destekle yürütülen sosyal sorumluluk projesi, 10 ay sürecek. Projeyle Bayrampaşa ve Sultanbeyli`de, 40 kişiye bina yöneticisi eğitimi, 1000 öğretmene öğretmen eğitimi, 6 bin öğrenciye geri dönüşüm eğitimi verilecek.

 

Eğitimlerin yanı sıra Bayrampaşa ve Sultanbeyli`de seçilen 2 pilot okulda yapılacak modifikasyonlar sonunda bu 2 okulun aydınlatma, iklimlendirme (ısı transferi) ve su kullanımı konusunda verim düzeyinin yüzde 20 artırılması hedefleniyor.

 

İstanbul`da Bayrampaşa ilçesindeki okullarda ve belirlenen 2 pilot okuldaki öğrenciler, öğretmenler, idareciler, velilerde enerji verimliliğinde bilinç geliştirilerek sera gazı emisyonunda yüzde 20 düşüş sağlanacak.

 

İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü projeye iştirak ederken, Türkiye Çevre Koruma ve Yeşillendirme Kurumu (TÜRÇEK) da projenin ortakları arasında bulunuyor.

 

Ayrıca, Yeşiller Kulübü ile 400 öğrenci de enerji verimliliği hakkında bilinçlendirilecek. Proje sayesinde; Bayrampaşa`daki tüm okullarda enerji ve su tüketiminde israfın önlenmesi için insan kaynağı kapasitesi ve kamusal bilinç geliştirerek İstanbul`daki çevre sorunlarının azaltılmasına katkı sağlanacak.

 

``Yeşil Okullar`` projesi kapsamında ``Yine Yeni Yeniden Kullan`` yarışmasıyla Bayrampaşa ilçesindeki 40 okuldan öğrencilerin geri dönüşüm malzemelerinden kullanılabilir eşya üreterek geri dönüşüm malzemelerinin bizzat kendileri çevreye tekrar kazandırabilecek.

 

Seçilen iki pilot okuldaki ısı, elektrik ve su modifikasyonlarıyla ve okulun ne kadar enerji tasarrufu yaptığını yaklaşık 2 bin 500 öğrenci yakından gözlemleyebilecek.

 

Projede veliler de eğitim alacak

Bu okullarda daha az enerji tüketilerek daha az sera gazı emisyonu gerçekleşecek. Ayrıca proje kapsamında eğitim alacak veliler de evde enerji verimliliği konusunda bilinçli davranacak. Böylece, öğrencinin eğitimlerle öğrendikleriyle evde ailenin tavırları da örtüşecek.

 

``Yeşil Okullar`` projesinin genel amacı, eko yenilikçi sistemleri geliştirmek yoluyla sera gazı salınımı azaltımını gerçekleştirerek İstanbul`un çevre sorunlarını azaltarak çevresel sürdürebilirliğe katkı sağlamak.

 

Çalışmayla Bayrampaşa`daki okullarda sera gazı emisyonları yüzde 20 azaltılacak, 2 pilot okulun aydınlatma iklimlendirme ve su kullanımı konusunda verim düzeyi yüzde 20 arttırılacak, okulların enerjiye olan talepleri yüzde 20 azaltılacak.

 

Projenin sürdürülebilirlik planları işlediği takdirde İstanbul`da her yıl 10 okulun modifike edilmesi amaçlanıyor.

 

Kişiler atmosfere ne kadar karbon saldığını hesaplayabilecek

Proje çerçevesinde oluşturulacak ``www.yesilokullar.org`` adlı web sitesinde karbon ayak izi ölçüm linki de olacak.

 

Kişiler burada yer alan anket sorularını (kişinin seyahat ederken hangi araçları kullandığı, seyahat süreleri, ne kadar televizyon izlediği, araba kullanıp kullanmadığı, kullanıyorsa arabanın hangi model olduğu gibi) yanıtlayarak atmosfere ne kadar karbon salınımı yaptığını hesaplayabilecek.

 

Web sitesinde, çıkan ölçüme göre, kişilerin kendi karbon salınımını telafi edebilmesi için kaç adet ağaç dikmesi gerektiği şeklinde yönlendirme de olacak. Site önümüzdeki 10-15 gün içinde uygulamaya geçecek.

 

``Projeyle 6 bin öğrenciye geri dönüşüm eğitimi verilecek``

İstanbul İl Özel İdaresi Sağlık işleri Daire Başkanı ve Yeşil Okullar Proje Yetkilisi Dr. Fuat Kantarcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ``Yeşil Okullar`` projesiyle okulların atmosfere yaydığı karbondioksit oranını ölçümleyip, karbon ayak izini tespit ederek bunu düşürmeyi amaçladıklarını, bu projeyle kamuda ``ilk defa`` karbon ayak izi ölçümüyle ilgili bir çalışma başlatılmış olacağını belirtti.

 

Seçilen iki pilot okulda mantolama yapılacağını, pencere sistemlerinin yenileneceğini, tasarruflu ampuller ve sensörlerle elektrik tüketiminin azaltılacağını, muslukların su israfını önleyecek hale getirileceğini anlatan Kantarcı, ``Temel hedef genel olarak yüzde 20 oranında bir tasarrufa gitmek, sera gazı emisyonunu yüzde 20 oranında azaltmak`` dedi.

 

Projeyle 6 bin öğrenciye geri dönüşüm eğitimi verileceğini ve bu kapsamda bilinçlendirileceğini söyleyen Kantarcı, ``Projenin sonuçlarını hem kendi kurumumuzda, hem de milli eğitimle paylaşarak İstanbul`da yaygınlaştırılması yoluna gideceğiz. Diğer illerden talep gelmesi durumunda bilgi paylaşmaya açığız`` diye konuştu. (AA)

www.sabah.com.tr

14 Mart 2012

Yeşil Okul Projesi Bildirisi
BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR