Çin, 2013`te solar panelde dünya lideri olacak

2015`te güneş enerjisi maliyetinin fosil enerjileri yakalayacağını söyleyen Suntech CEO`su Shi, `Çin PV kurulumu açısından 2013`te dünyanın en önemli pazarı olacak. İlerleme son derece hızlı` dedi.

 

3 milyar dolar ciro ve 22 bin çalışanla dünyanın lider solar şirketi konumunda olan Çinli Suntech`e göre, solar enerjinin geleceği çok parlak.

 

Şirketin CEO`su 48 yaşındaki Zhengrong Shi, önümüzdeki dört sene içinde dünyanın yarısında güneş enerjisinin geleneksel enerji kaynaklarından daha ucuz olacağını söylüyor.

 

2001 yılında kurulan şirketin en büyük avantajının Avrupa`daki teşvik programlarından yararlanmış olduğu ifade edilirken, hızla büyüyen Çin solar piyasasının, şirketin büyümesini hızlandıracağı kaydediliyor. Dr. Shi, teknolojik gelişmelerin sonucunda fiyatların düşmesi ile birlikte, 2015 yılında solar elektrik fiyatlarının fosil enerjilerle aynı seviyeye geleceğini ifade ediyor.

 

Çin`in PV kurulumu açısından 2013 yılında dünyanın en önemli pazarı olacağını söyleyen CEO Shi, "İlerleme son derece hızlı bir şekilde gerçekleşiyor. 2010 yılında 500 MW`lık kurulum gerçekleşti; 2011`de ise 3 GW`a ulaştık. Bu sene hedefimiz 5 GW. Önümüzdeki sene ise 7-8 GW`a ulaşmayı hedefliyoruz. Çin pazarı son derece aktif bir pazar. Piyasada yüzlerce şirket faaliyet gösteriyor. Suntech ise yüzde 15 pazar payıyla, piyasa lideri konumunda" bilgilerini veriyor.

 

"Bundan 10 yıl önce güneş panelleri tarafından üretilen elektriğin kilovatsaati 80 sent civarındaydı" diyen Shi, bugün, normal güneş olan bir bölgede bu oranın 12 ila 15 sente gerilediğini söylüyor. "2015 yılında dünyanın yarısında, solar enerji geleneksel enerjilerden daha pahalı olmayacak.

 

Örneğin Hindistan`da, solar elektriğin, dizelden elde edilen elektrikten daha ucuz olduğunu öğrendik. Bu birçok Afrika ülkesinde de böyle. Gelişmiş ülkelerde de solar enerji geleneksel enerji fiyatlarını yakalayacak. Solar enerji ekonomik ve temiz çözümler sunmaya başladı" diyen Zhengrong Shi`nin Le Figaro gazetesinde yer alan söyleşisi şöyle:

 

* Solar enerji maliyetinin mevcut elektrik ağı tarifesine indirmek ne zaman mümkün olacak sizce?

 

Bu hedefe ulaşmak için 10 yıldır büyük çaba sarf ediyoruz. Almanya başta olmak üzere, Fransa ve İtalya`da hükümetlerin bu yönde verdikleri destekler son derece etkili oldu. Bundan 10 yıl önce güneş panelleri tarafından üretilen elektriğin kilovatsaati 80 sent civarındaydı. Bugün, normal güneş olan bir bölgede bu oran 12 ila 15 sent arasında.

 

Fiyatların ne derece hızlı düştüğü ortada. 2015 yılında dünyanın yarısında, solar enerji geleneksel enerjilerden daha pahalı olmayacak. Örneğin Hindistan`da, solar elektriğin, dizelden elde edilen elektrikten daha ucuz olduğunu öğrendik. Bu birçok Afrika ülkesinde de böyle. Gelişmiş ülkelerde de solar enerji geleneksel enerji fiyatlarını yakalayacak. Solar enerji ekonomik ve temiz çözümler sunmaya başladı.

 

* Sizin ürettiğiniz solar panellerin Avrupalı benzerlerinden iki kat daha ucuz olduğu ifade ediliyor.

 

Bu doğru değil. Fiyat farkı daha az, çünkü aynı performansa sahip olan panelleri kıyaslamak lazım. Üretilen enerjiyi dikkate almak gerekiyor. Bu açıdan baktığınızda sadece yüzde 8 ila yüzde 10 arası daha ucuzuz.

 

*Çin`de işçilik maliyetini düşük olması size avantaj sağlamıyor mu?

 

Maaşlar, küresel maliyetlerin sadece yüzde 2`lik kısmını oluşturuyor. Maliyetlerin düşürülmesi sürecinde üç temel unsur var. Öncelikle üretim adedi. Biz Suntech`te 2001 yılında yılda 10 MW`lık bir kapasite ila başladık. Bugün ise 2 bin 400 MW`a ulaşmış durumdayız. On sene içinde milyarlarca dolar yatırım yaptık. İkinci unsur, inovasyon. Her sene araştırmalara 40 milyar dolar yatırım yapıyoruz. Üçüncü unsur ise uluslararası üretim zincirleri. Bunlar beş sene öncesine kadar yoktu. Bugün ise verimliliğimizi artırmaya destek oluyor. Almanya, İtalya ve Fransa`dan her sene çok sayıda malzeme alıyoruz.

 

* Cironuz her sene ikiye katlanabilir mi?

 

2009 yılına kadar durum böyleydi. Fakat son iki senedir satış fiyatlarında yaşanan düşüş, ciromuzu etkiledi. Her ne kadar 2011`de satışlarımız yüzde 40 oranında artmış olsa da, ciromuz sadece yüzde 10 büyüme kaydetti. Biz 80 ülkede faaliyet gösteren; Çin, Japonya ve ABD`de üretim yapan gerçek bir küresel şirketiz.

 

* Çin`de verilen devlet kredilerinden faydalandınız mı? Örneğin Çin Kalkınma Bankası`nın verdiği 7.3 milyar dolar?

 

Bu yanlış bir bilgi. Devletten aldığımız krediler bunun on kat daha altında. Öte yandan faiz oranları düşük değil, hatta bazı ülkelere kıyasla daha bile yüksek.

 

* Çin`deki yeşil enerji politikasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

 

Çin gerçekten bu yola girmiş durumda ve PV kurulumu açısından 2013 yılında dünyanın en önemli pazarı olacak. İlerleme son derece hızlı bir şekilde gerçekleşiyor. 2010 yılında 500 MW`lık kurulum gerçekleşti; 2011`de ise 3 GW`a ulaştık. Bu sene hedefimiz 5 GW. Önümüzdeki sene ise 7-8 GW`a ulaşmayı hedefliyoruz. Çin pazarı son derece aktif bir pazar. Piyasada yüzlerce şirket faaliyet gösteriyor. Suntech ise yüzde 15 pazar payıyla, piyasa lideri konumunda.

 

2015`te solar enerjinin devlet teşviğine ihtiyacı kalmayacak

80 ülkeye solar panel satan Suntech, dünyanın en büyük solar enerji şirketi konumunda. 2011 yılında 3.1 milyar dolar satış gerçekleştiren Suntech, 2012`de satışlarını bir önceki yıla oranla yüzde 7 artırmayı hedefliyor.

 

Bu arada China Securities Journal`de yer alan habere göre, Çin hükümeti 2015 yılı için 5 GW olan PV hedefini 10 GW`a yükseltmenin yollarını araştırıyor. Çin bugün PV ürünlerinde dünyanın en büyük ihracatçısı konumunda. Pew Charitable Trusts raporu da Çin`in, geçtiğimiz yıl temiz enerji yatırımlarda Almanya ve ABD`nin önüne geçerek dünya lideri olduğuna yer vermişti.

 

Geçtiğimiz günlerde Fortune`a yorumlarda bulunan Suntech CEO`su Shi`nin vurguladığı başlıklar şöyle:

 

* 2001 yılında solar enerjide fiyatlar 6 dolar/watt idi. Bugün ise 1 dolar/watt. Solar panel fiyatlarındaki düşüş yılda yüzde 5 ila 10 arasında yavaşlayacak. Bunu bir sünger gibi düşünebilirsiniz. Çok fazla su emildi. Küresel PV sanayi geçtiğimiz sene yüzde 30 oranında büyüdü. Bu yıl ise yüzde 20 yavaşlama olacak. Euro bölgesinde yaşanan zorluklar yüzünden, en büyük pazarlardan biri olan Almanya`daki satışlar da yavaşlıyor.

 

* Fukushima felaketinden sonra, Japonya nükleer reaktörlerinin büyük bir bölümünü kapattı ve yenilenebilir enerjilere yöneleceğini ifade etti. Bugüne kadar Çin Japonya`ya solar panel ihraç ediyordu. Fakat Çin artık iç tüketime öncelik veriyor. Çin bu yıl yaklaşık 4-5 GW kurulum gerçekleştirmeyi planlıyor. Bu iki yıl önce yaşanan büyümenin on katına denk geliyor.

 

* Solar enerji bugün küresel enerji pazarının sadece yüzde 1`ini temsil ediyor. Tüm pazarlarda fiyat rekabetine sahibiz. 2015`te solar enerjinin devlet teşviğine ihtiyacı kalmayacak ve büyüme hız kazanacak. 2050`de elektriğimizin yüzde 25`ini solar enerjiden elde edeceğiz.

 

Yüzde 90`ı ihraç ediliyor

Suntech, JA, Trina ve diğer Çinli PV üreticileri, ürünlerinin yüzde 90`ından fazlasını ihraç ediyorlar. Çin`in üretim hacmi yerel pazarı genişletecek politikaların geliştirilmesini gerektiriyor. Her ne kadar endüstri oyuncuları, bunun acil bir ihtiyaç olduğunu düşünmese de hükümet yetkilileri PV üretiminde kapasite fazlası beklendiğini ifade ediyorlar. Suntech Power Başkanı Shi Zhengrong, kapasite fazlasının düşük fiyatlar için olumlu bir gelişme olacağını ve bunun talebin yükselmesine katkıda bulunacağını ifade ediyor.

 

Dünyanın en büyük hücre ve modül üreticisi durumunda olan Suntech, kristal solar modüller alanındaki lider konumunu geliştirmeye devam ediyor. New York borsasına kayıtlı olan şirket, kurucusu yönetim kurulu başkanı Dr. Zhengrong Shi tarafından yönetiliyor. Dr. Shi, 2001 yılında Suntech Power`i kurmadan önce Avustralya`daki tanınmış bir laboratuarda solar araştırmaları yaptı. Suntech`in önemli bir özelliği, kendi laboratuar araştırmalarını seri üretim olgunluğuna getirmesi. Organizasyon en başından beri uluslararası istihdama sahip olan şirket kültürü ekip çalışması ve entegrasyona dayalı. Şirkete açık bir atmosfer hakimdir güncel olarak 22 bin çalışanı var.

 

Aralık 2009`da Suntech test laboratuarı Asya`daki ilk solar şirketi olarak VDE (Elektrik Teknolojisi Derneği) tarafından sertifikalandırıldı. Modern test cihazlarının arasında girilebilir bir UV ışık odası, girilebilir bir tuz sislendirme odası, bir su buharı odasının yanı sıra kısa ve sürekli ışık için simülatörler bulunuyor. Bunlara girilebilir klima odaları, mekanik yük ve dolu test cihazları, elektrolüminesans test cihazları ve enfraruj kameralar ekleniyor. VDE`nin düzenli kontrolleri altında modül sertifikalandırmaları şimdi seri imalata geçmeden önce yedi yerine dört ayda bir gerçekleştirilebiliyor.

www.timeturk.com/tr

27.05.2012

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR