Anel Avrupa güneş enerjisi pazarında

Uluslararası denetim ve danışmanlık firması, Ernst & Young Türkiye Kurumsal Finansman ekibinin Anel Elektrik`e sunduğu Proje Finansmanı Danışmanlığı hizmeti ile Unicredit Bulbank’tan 15 yıl vadeli 6 milyon Euro proje finansmanı kredisi sağladı. Sağlanan kaynak Anel`in Bulgaristan`da yapmayı planladığı toplam 5.2MW kapasiteli üç güneş enerjisi santrali yatırımının finansmanı için kullanılacak.

 

Anel Grup, elektromekanik taahhüt, yenilenebilir enerji, geri dönüşüm, savunma, kurumsal bilgi teknolojileri, telekomünikasyon, endüstriyel elektrik-elektronik alanlarında 23 şirketi ve 2 bağlı ortaklığı ile hizmet vermektedir. Ortadoğu-Kuzey Afrika, Avrupa ve Bağımsız Devletler Topluluğu bölgelerinde projeler yürüten Anel Grup`un elektrik taahhüt alanında faaliyet gösteren şirketi Anel Elektrik İstanbul Menkul Kıymetler Borsası`na Haziran 2010`dan bu yana kotedir. AnelElektrik`in 31 Aralık 2011 itibariyle, net geliri 357,0 milyon TL`dir. Anel Grup 2011 yılında 600 milyon USD gelir elde etmiştir.

 

Anel Grup enerji yatırımlarına devam edecek

Anel Enerji Genel Müdürü Evren Evcit konuyla ilgili şunları söyledi: "Anel Enerji olarak Anel Grup bünyesinde yenilenebilir enerji sektöründe faaliyet gösteriyoruz. Güneş enerjisi alanında enerji santrallerinin yatırım ve teknik danışmanlığı, projelendirme, lisans alımı, santral kurulumu, PV modül üretimi ve işletme bakım konularında hizmet veriyoruz. Bulgaristan’da santral inşaatlarına Kasım 2011’de başlayıp Nisan 2012’de bitirdik ve şebekeye bağladık. Haziran 2012 sonuna kadar devreye giren güneş santrallerinde kilowatt saat başına 25€cent teşvik veriliyor. Santrallerden üretilen elektriğin satışından 3 aydır gelir elde ediyoruz. Bu bizim Ernst & Young ile gerçekleştirdiğimiz ilk projeydi. Deneyimi ve güçlü uluslararası bağlantıları sebebiyle Ernst & Young ile çalışmayı tercih ettik. Hâlihazırda, Yunanistan`da, Bulgaristan`da ve Türkiye`de gerçekleştireceğimiz diğer önemli yatırımlarımız için de Ernst & Young`ı görevlendirmiş bulunmaktayız. Anel Grup olarak yurtiçinde ve yurtdışında güneş enerjisi yatırımlarına devam edeceğiz.

 

Diğer önemli yatırımlar için de Ernst & Young görevlendirildi

Ernst & Young Kurumsal Finansman Bölümü Başkanı Müşfik Cantekinler, Kıdemli Müdür Orçun Makal ve Uzman Malik Demirel tarafından oluşan Ernst & Young ekibi Anel Elektrik yönetimine Bulgaristan yasalarına, vergi sistemine ve muhasebe standartlarına göre finansal modelin oluşturulması, Anel Elektrik adına Bulgar bankaları ile hem ön protokol hem de kredi sözleşmesi imzalanması süreçlerinde gerçekleştirilen görüşmelerin sürdürülmesi ve kredi sözleşmesinin imzalanmasına kadar olan süreçte danışmanlık hizmeti verdi.

 

Ernst & Young Kurumsal Finansman Bölümü Başkanı Müşfik Cantekinler konuyla ilgili şunları söyledi: “Avrupa’da finansal dalgalanmaların yaşandığı bugünlerde Anel Elektrik’in Bulgaristan’daki enerji yatırımı için İtalyan bankası olan Unicredit Bulbank’tan uygun koşullarda 15 yıl vadeli proje finansmanı sağlanmasının hem Türkiye’ye hem de Türk yatırımcıya olan güvenin önemli bir göstergesi olduğunu düşünüyorum.”

 

Ernst & Young Kurumsal Finansman Bölümü Kıdemli Müdürü Orçun Makal da konuyla ilgili “Bu işlemin başarısının ardındaki temel unsurlar, derin finansal modelleme bilgisi ve tecrübesi, Anel ile proje boyunca kurulan güçlü ilişkiler, enerji sektöründeki bilgi ve tecrübe, geniş bölgesel bağlantılarımız, takımın kendini projeye adamış olması ve uygun şartlar için pazarlık yapabilme kabiliyetiydi” dedi.

www.haberortak.com

Temmuz 2012

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR