Hayvan gübresinden elektrik üretiyor

Kırşehir’in Çiçekdağı ilçesine 17 bin dönüm arazi üzerine kurulu olan İlci Tarım İşletmesi’ndeki hayvanların gübreleri boşa gitmiyor.

 

3 bin büyükbaş ve 6 bin küçükbaş hayvanın atıkları, kurulan biyogaz tesisinde işleniyor. Gazı yakan mühendisler, 150 eve yetecek kadar elektrik üretiyor.

 

Üretilen elektriği şimdilik kendi tesislerinde kulanan İlci Tarım İşletmesi, gelecekte dağıtım şebekelerine elektrik satmayı amaçlıyor. İlci Tarım İşletmesi biyogaz sorumlusu elektrik ve elektronik mühendisi Uysal Uğur, "Çiftliğimizdeki tesis 250 kilovat elektrik kapasitesine sahip. Günde 120 ton hayvan gübresini kapalı, havasız ve karanlık bir ortamda 36 ile 42 derce arasındaki bir sıcaklıkta tutup gaz çıkışı olmasını sağlıyoruz. Bu gazı biriktirip jeneratörümüzle yakıyor, elektrik elde ediyoruz. Egzoz gazını havaya bırakmıyoruz. Egzoz gazını soğuk suyla buluşturup sıcak su elde ediyoruz." dedi.

 

İleride seracılık yapmayı planladıklarını belirten Uğur, önümüzdeki yaz tesisin kapasitesini artıracaklarını kaydetti. Uysal Uğur, "Şu anda ürettiğimiz elektrik, bütün ev aletleri aynı anda kulanılırsa ancak 50 haneye yeter. Farklı zamanlarda kullanılırsa 100 ile 150 haneye yetecek bir elektrik üretimi var." diye konuştu. (CİHAN)

www.sabah.com.tr / ekonomi

04 Eylül 2012

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR