Çinli ve Japon elektrikli araç üreticileri lityum için alarmda

Çinli ve Japon elektrikli araç üreticileri, hızla gelişmekte olan sektör için temel bir hammadde olan lityum’un tedariğini güvenceye alabilmek için Şili ve Avustralya’da çalışmalarını hızlandırdı.

 

Çin’in elektrikli araç üreticisi Beijing Automotive Group, Çinli lityum tedarik firması Tianqi Group ve Great Wall Motor Şili’de ve Avustralya’da lityum işbirliği çalışmalarını yoğunlaştırırken, Japon Kowa Group ve Toyota Tsusho da Şili ve Arjantin’de yoğunlaşıyor.

 

ÇİNLİ VE JAPON ŞİRKETLER KOLLARI SIVADI

2016’da 500 bin adet olan elektrikli araç satışlarının 2025 yılında 7 milyona yükseltilmesini öngören bir planı Nisan ayında açıklayan Çin’in elektrikli araç üreticisi firmaları lityum madeninin tedarikini güvenceye almak için çeşitli ülkelerde faaliyetlerine hız verdi.

 

Bu kapsamda, Beijing Automotive Group firması, Şili’nin ekonomik kalkınma ajansı Corfo ile müzakere ederek Şili’de lityum geliştirme, akü üretme ve araç montaj yatırımları yapılması için işbirliği önerisinde bulundu. Ayrıca, Çinli lityum tedarik firması Tianqi Group da söz konusu madenin dünyadaki en büyük üreticilerinden biri olan Şilili SQM firmasının %2’lik hissesini satın aldı. Çinli firmalar Avustralya’da da faaliyetlerine hız verdiler. Bu çerçevede, Tianqi, Avustralyalı Talison Lithium firmasının tamamını, Great Wall Motor da Pilbara Minerals firmasının %3,5’lik hissesini satın almıştır.

 

Çin’e benzer bir strateji izleyen Japonya’da da Kowa Group, SQM’nin %2’lik hissesini satın alırken Toyota Tsusho, Arjantin’de lityum imtiyazına sahip. Dünya lityum rezervlerinin %20’sine sahip olan Çin, dünya tüketiminin %40’nı gerçekleştirmektedir. Dünya rezervinin yarısı sadece Şili’de bulunurken Güney Amerika rezervlerin üçte ikisine sahiptir. Bununla birlikte, dünya rezervlerinin sadece %10’una sahip olan Avustralya, özellikle zaman tasarrufu başta olmak üzere etkinlik sayesinde hâlihazırda küresel üretimin %40’nı gerçekleştiriyor.

www.enerjigunlugu.net

30.11.2017

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR