Almanlar, Ege`nin güneşi için geliyor

Yeni Asır Yazı İşleri Müdürü Nevzat Dönmez`in Almanya`da görüştüğü Baden Württemberg Eyaleti Başbakanı Kretschmann ve Enerji Bakanı Untersteller, Türkiye`nin güneş enerjisi için çok elverişli bir ülke olduğunu söylediler.

 

Almanya`nın otomobil endüstrisinin kalbi olan ve "en zengin" eyaletler arasında gösterilen Baden Württemberg eyaleti önümüzdeki ay kalabalık bir heyetle Türkiye`ye çıkarma yapacak.

 

Yeni Asır Yazı İşleri Müdürü Nevzat Dönmez`in Almanya`da görüştüğü Eyalet Başbakanı Winfried Kretschmann ve Enerji Bakanı Franz Untersteller özellikle Türkiye ile yenilenebilir enerji konusunda önemli görüşmeler yapacaklarını açıkladı. Stutgart`ta güneş enerjisi kullanarak faturaları 50 centten 18 cente düşürdüklerini söyleyen Bakan Untersteller, İzmir`in güneş enerjisi açısından Türkiye`nin gözbebeği olduğunu belirterek, "Türkiye`yi kıskanmıyorum dersem yalan olur" dedi.

 

GÜL`ÜN GEZİSİ

Yeni Asır Yazı İşleri Müdürü Nevzat Dönmez, önümüzdeki günlerde "Güneş Enerjisi" gündemiyle Türkiye`ye çıkarma yapacak olan Almanya`nın Baden Württemberg Eyaleti Başbakanı Winfried Kretschmann ve Enerji Bakanı Franz Untersteller ile görüştü.

 

Başbakan Kretschmann, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül`ü Stutgart`ta ağırlamaktan çok mutluluk duyduklarını ve bu görüşmelerden sonra Türkiye`ye eyalet tarihinin en büyük heyeti ile gitme kararı aldıklarını belirterek, bu görüşmelerde iki ülke arasındaki özellikle eğitim ve enerji konusunda önemli adımlar atılacağını söyledi.

 

Almanya`da otomotiv sektörünün kalbi konumunda olan, eğitim kalitesinin en yüksek olduğu yer olarak bilenen Baden Württemberg Eyaleti Enerji Bakanı Untersteller ise Türkiye`ye yapacakları ziyarete çok önem verdiklerini ifade ederek özellikle rüzgar ve güneş enerjisi konularını gündeme getireceklerini belirtti. Türkiye`nin yenilenebilir enerji konusunda çok şanslı bir ülke olduğunu belirten Bakan Untersteller, "Rüzgar enerjisi konusunda ülkenizin kuzeyi, güneş enerjisi konusunda da özellikle Ege Bölgesi çok elverişli" dedi.

 

BÜYÜK DÜŞÜŞ OLDU

Güneş enerjisi kullanımı konusunda örnekler veren Untersteller, "Stutgart`ta güneş kendisini biraz gösterdiği gün kentin enerjisinin yüzde 30`unu karşılayacak enerji sağlıyoruz. Oysa Türkiye özellikle Ege ve İzmir bu konuda çok şanslı. Yılın tüm aylarında her zaman güneş var. Bundan en iyi şekilde yararlanılmalı. Türkiye`de yapacağımız görüşmelerde bunu dile getireceğiz" diye konuştu. Baden Württemberg eyalatinde daha önce halkın kilovat saat için 50 cent ödediğini, güneş enerjisine yapılan yatırımlarla bunun 18 cente düşürüldüğünü ifade eden Bakan Untersteller, "Hedefimiz bir yıl içinde bu rakamı 10 cente düşürmek. Bunun için çalışıyoruz" dedi.

 

Enerji Bakanı Yıldız ile görüşecek

Aynı teknolojinin özellikle Ege`ye ve İzmir`e kurulduğunda enerjinin önemli oranda ucuzlayacağını söyleyen Bakan Untersteller, "Bizde fazla olmayan güneş ışınları ile ancak bu kadar yapabildik. Fakat aynı teknoloji Ege ve kentlerine kurulduğunda çok daha büyük performans sağlanır. Enerji fiyatı da büyük oranda düşer. Türk Enerji Bakanı Yıldız ile görüşmemizde bu konuyu gündeme getireceğiz" diye konuştu.

 

Güneş enerjisi teknolojisinin önemli bir yatırım gerektirdiğini fakat daha sonra sistemin kendisini finanse ettiğini belirten Bakan Untersteller, "Biz bu sistemi kurarken Alman halkının enerji faturalarına yüzde 6 oranında zam yaptık. Topladığımız bu parayla sistemi kurduk. Şimdi herkes daha az enerji parası ödediği için mutlu ve o ödedikleri paranın çok üstünde tasarruf sağlıyorlar. Yenilebilir enerji konusunda, çoğrafi durumu ve hava yapısıyla çok ideal olan Türkiye önemli yatırımlar yapabilir. Hem çevreci hem ucuz enerji elde edebilir. Bu konuda Türkiye`yi kıskanmıyorum dersem yalan" olur diye konuştu. İzmir`i ve Ege`yi yakından tanıdığını bu bölgenin yapısını beğendiğini dile getiren Bakan Untersteller, "Hem çevreci hem ucuz enerjiyi sağlamak için her şartlar burada var. Biz de size bu konuda destek olmak istiyoruz" dedi.

 

AB İÇİN TAM DESTEK

Türkiye`nin AB üyeliğine tam destek olduklarını, Eyelat Başbakanı Kretschmann`ın da bu desteğini her fırsatta yenilediğini ifade eden Bakan Untersteller, "Türkiye son yıllarda ekonomik alanda büyük dinamizm gösteriyor. AB`ye girmesi konusunda hep destek olduk, olmaya da devam edeceğiz" diye konuştu. Nükleer enerji konusunda açıklama yapan Bakan Untersteller, "Biz eyalet olarak 2022 yılında bu konuyu tamamen kapatacağız. Artık nükleer enerji olmayacak. Bu konuda ülkeler kendi kararlarını da kendi verecek tabi" dedi. NEVZAT DÖNMEZ-ALMANYA

www.yeniasir.com.tr / ekonomi

26 Eylül 2012

Ege Bölgesi Güneş Kaynak Bilgileri GEPA
BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR