2023 hedefi için 18 milyar euro’luk yatırım lazım

Türkiye’nin enerji ihtiyacını karşılamada önemli bir role kavuşan rüzgar enerjisinde potansiyel devam ediyor.

 

Rüzgar türbini üreten firmalardan Soyut Holding Genel Müdürü Serhat Ay, Türkiye’de son yıllarda yenilenebilir enerjiye dolayısıyla rüzgar türbinine olan ilginin arttığını söyledi.

 

Cumhuriyetin kuruluşunun 100. yılı olan 2023’te yenilenebilir enerji kaynaklarında ulaşılmak istenen hedefin 20 bin megavat olduğunu vurgulayan Ay, “Kurulu olan güç 2 bin megavat. Eğer Türkiye, 2023 hedeflerine ulaşmak istiyorsa 10 yıllık sürede 18 megavat enerji üretmesi gerekir. Bunun için de 18 milyar euro’luk yatırımın gerçekleşmesi gerekir” dedi.

 

Ay, tabiatın kendini yenileyemez duruma geldiğini, küresel ısınma ve fosil yakıtlardan elde edilen enerjinin oluşturduğu kirliliğinin sıkıntı yaratmaya başladığını ifade etti.

 

TÜRKİYE ÇOK ŞANSLI

Rüzgarın hem en fazla hem de en ucuz elektrik elde edilebilen yenilenebilir enerji kaynaklarından olduğunu anlatan Ay, yenilenebilir enerjiyle ilgili kanun çıktıktan sonra rüzgar türbini çalışmalarına başladıklarını ve 12 yıl önce ilk türbini ürettiklerini anlattı.

 

“Tamamıyla yerli malzeme ve yerli mühendislik kullanıyoruz” diye konuşan Ay, o dönem için Türkiye’de rüzgar türbini pazarının olmadığını söyledi.  Ay, bu yüzden özellikle Birleşmiş Milletler ve Dünya Bankası’nın desteklediği projeler çerçevesinde Afrika’nın pek çok ülkesini rüzgar enerjisiyle elde edilen elektrikle tanıştırdıklarını söyledi.

www.hurriyet.com.tr / ekonomi

29.10.2012

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR