DANİMARKA İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ İLE İLGİLİ OLARAK GOOGLE’DA WEB PLATFORMU BAŞLATIYOR …

 

BM 2009 İklim Değişikliği Konferansına (COP15) ev sahipliği yapacak olan Danimarka Hükumeti adına Danimarka Dışişleri Bakanlığı bugün (21 Eylül 2009) küresel İnternet firması Google ile yeni bir işbirliğine girildiğini açıkladı.

 

Bu işbirliğinin amacı Aralık ayında Kopenhag’da yapılacak olan COP15’e kadar olan süre zarfında ve konferans sırasında iklim değişikliği konusundaki küresel taahhütleri arttırmaktır. Bu işbirliği İnternet üzerinden yapılacak pek çok girişimi içermektedir :

 

“Raise your voice” (Sesinizi yükseltin) COP15 YouTube channel - www.youtube.com/cop15 Bu video paylaşım sitesi kullanıcılarına Danimarka, iklim değişikliği konusundaki fikirlerini seslendirme ve bu konudaki görüşlerini dile getirme imkanı vermektedir. Bu sayede kullanıcılar iklim değişikliği konusunda kanaat oluşturanlara kendi fikir, soru ve cevapları ile katkıda bulunabilecek ve video izleyebileceklerdir. Bu kanal sayesinde kullanıcılar konferans alanı dışındaki videoları da izleme imkanı bulacaklardır. COP15 sırasında konferans için orada bulunan dünya liderlerine videolar gösterilecek ve böylece liderler fikirlerini doğrudan doğruya konferans mahallinden kaydedebileceklerdir.

 

Google Earth üzerinden iklim değişikliğini görüntüleme - www.google.com/cop15 Google Hükumetler arası İklim Değişikliği Paneli (IPCC), BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC) verilerine dayanarak Google Maps ve Google Earth üzerinden iklim değişikliği ile ilgili öyküler görüntülemiştir. Örneğin, kullanıcılar bölgelere göre görüntülenen sera gazı salınımını, iklim değişikliğinin beklenen sonuçlarını görebilecek aynı zamanda bu görsel turlarda konunun azaltıcı ve uyarlayıcı tarafları anlatılacaktır.

 

İklim için birlikte çalışmak

Birçok değişik örgüt COP15’e giden dönemde çabalarını daha da arttırmaya çalışıyorlar. Bütün bu kampanyaları birleştirmek için Danimarka’nın “Raise your voice” (Sesinizi yükseltin) COP15 YouTube kanal kullanıcıları, BM’in resmi “Seal the Deal” (işi bitirin) girişimi, UNICEF’in ‘iklim için birleşin’ gençlik kampanyası, Kopenhag kampanyası, Prens Charles Yağmur Ormanı Projesi ve Tck Tck Tck kampanyası gibi diğer belli başlı kampanyalar da ziyaret edilebilir.

 

Yukarıda bahsi geçen Danimarka ile Google işbirliği içindeki faaliyetlere ilaveten, COP15 sırasında ‘Halk Tartışmasını’ televizyondan küresel olarak yayınlamak üzere Google, CNN ile işbirliği yapmaktadır. Bu bağlamda “Raise your voice” (Sesinizi yükseltin) COP15 YouTube kanalında dile getirilen sorular tüm dünya dinleyicilerine sunulacaktır.

 

Danimarka ile Google arasındaki işbirliği Danimarka Başbakanı Lars Løkke Rasmussen tarafından yarın (22 Eylül) New York’da BM İklim Zirvesinde sırasında başlatılacaktır. Bu olay COP15 “Raise your voice” YouTube kanalında videodan izlenebilir.

 

YouTube kanalında ayrıca Majesteleri Danimarka Veliaht Prensi’nin ve Danimarka Başbakanı Lars Løkke Rasmussen’nin “Call to Action” (eyleme çağrı) videoları da görülebilir.

 

Kopenhag ve New York, 21 Eylül 2009

www.ambankara.um.dk/tr/ 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR