Güneş Erzurum’u şimdi ısıtacak

KUDAKA, ‘yenilenebilir enerji’ için kesenin ağzını açıyor

 

Türkiye’de potansiyeli olmasına rağmen finansman sorunları nedeniyle istenilen seviyede olmayan ‘yenilenebilir enerji’ konusunda önemli adımlar atılıyor. Bu potansiyeli harekete geçirmek için 2014 yılında aralarında Erzurum’un da bulunduğu birçok ilde ‘yenilenebilir enerji’ projelerine önemli destek verilecek. Kar ve soğuğa rağmen yılın neredeyle 300 günü güneş alabilen Erzurum da, bu desteklerden yararlanacak.

 

Enerji kaynaklarının yaklaşık yüzde 80`ini ithalat yoluyla karşılayan Türkiye, güneş enerjisini etkin bir şekilde kullanmak için finansman politikasında önemli adımlar atıyor. Türkiye`de yıllık güneş enerjisi potansiyeli 380 milyar kilovatsaat (kWh) düzeyinde bulunurken, bu miktar 56 bin megavatlık (MW) bir doğalgaz santralinin ürettiği enerjiye denk geliyor. Coğrafi konum itibariyle yılın önemli bir bölümü güneşli geçen Türkiye`de şu anda güneş enerjisi kapasitesinden ancak binde 1 oranında yararlanılabiliyor.

 

Erzurum çok şanslı

Yoğun kar yağışı ve sıfırın altında 30 dereceyi gören soğuğa rağmen Erzurum, en çok güneş gören iller sıralamasında önemli bir yerde bulunuyor. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’nın yenilenebilir enerji konusundaki son dönemde attığı olumlu adımlar bu noktada Erzurum’a önemli bir katma değer sağlayacak. Yenilenebilir enerji kullanımını yaygınlaştırmak amacıyla başta kamu kurum ve kuruluşlar olmak üzere ilk etapta hayvancılıkla uğraşanların hazırlayacakları projelere Kuzeydoğu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) yüzde 50 destek verecek.

 

5 büyükbaşı olan biyogaz tesisi kurabilecek

Yenilenebilir enerji, hayvancılığın merkezi konumundaki Erzurum’da besicileri de önemli bir maliyetten kurtaracak. Örneğin, 5 büyükbaş hayvanı olan bir besici, kuracağı 5 metre küplük biyogaz tesisi ile temel ihtiyacı olan elektriği karşılayabilecek. Halk arasında ‘kokaryakıt’ olarak bilinen tezeğin biyogaz tesisinde yakılmasıyla elde edilecek olan elektrik, besicileri artık fatura ödemek zorunda bırakmayacak. 5 metreküplük biyogaz tesisinin 13 - 15 bin liralık maliyetinin yarısını da projelendirilmesi şartıyla KUDAKA karşılayacak.

 

Elektriğin yüzde 44’ü doğalgazdan

Öte yandan Uluslararası Enerji Ajansı, en son yayınladığı Orta Vadeli Enerji Raporu’nda yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen elektrik miktarının 2016 yılına kadar doğalgazı geçeceğini ve nükleerin iki katına ulaşacağını öngördü. Raporda Türkiye’de 2012 yılında elektriğin yüzde 44’ünün doğalgazdan, yüzde 28’inin kömürden üretildiği belirtildi. Yenilenebilir Enerjide ise yüzde 24’lük pay ile HES’lerin başı çektiği, rüzgarın üretimdeki payının da yüzde 2.4’te kaldığı kaydedildi. Raporda ayrıca 2012’de yaklaşık 19 bin MW olan HES kapasitesinin, 2018 yılında 26 bin 400 MW seviyelerine çıkacağı öngörüldü. Onur SAĞSÖZ / PUSULA

www.gazetepusula.net / haberler

Aralık 2013

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR