Meralara Rağbet Fazla

İl Genel Meclisi Toplantısı`nda Konya`nın meralarının verimsiz olduğu için başka işlerde kullanılmak için taleplerin olduğu konuşuldu.

 

İl Genel Meclisi Kasım ayı toplantıları İl Genel Meclisi Başkanı Ali Selvi`nin başkanlığı`nda gerçekleştirildi. Toplantının açılışında konuşan Ali Selvi, geçtiğimiz gün Hakkari`nin Şemdinli ilçesindeki kırsal alanda şehit olan askerlere Allah`tan rahmet dileyerek, bu acıların vatan bir daha yaşatılmasını istemediklerini söyledi. Şehitler için durulan saygı duruşunun ardından Konya`nın meraları konuşuldu. Hazırlanan raporların okunmasının ardından, konu ile ilgili açıklama yapıp, slayt gösteren Konya Tarım Hayvancılık ve Gıda İl Müdürü İbrahim Bülent Alparslan Konya`da bulunan meralar hakkında bilgi verdi. Meralarda çeşitli sıkıntıların da olduğun söyleyen Alparslan, “Konya 1 milyon ton süt ile Türkiye`nin süt üretiminde ilk üç il arasında, et ve yumurta üretimi ile de birinci sırada yer alıyor. Hayvancılık bakımından bu kadar önem arz eden Konya`da maalesef hayvanların otlatılması için kullanılan mera arazilerinin yüzde 90`ınına yakını elverişli konumda değil. Bu verimsiz meraları bizler ve diğer yetkili kurumlar ıslah çalışmaları yaparak daha verimli hale getirmeye gayret ediyoruz. Ama bu ıslah çalışmalarının yapılıp iyi sonuç alınabilmesi için de yıllık yağış oranının belli bir oranda olması gerekiyor. Bunun için de başta Karapınar olmak üzere birçok yerdeki meramızda bu iyileştirmeleri yapamadık. Bu yüzden meralarımızdan hayvanların kaba yem ihtiyacı için sadece yüzde yirmilik bir kesimi buralardan karşılayabiliyoruz” dedi.

 

MERALAR ÖZEL MÜLKİYETLERE VERİLMEZ

Meraların amaç dışı kullanılamayacağını da belirten Alparslan, “Meralar yaylak ve kışlak olarak kullanılabilir ancak, özel mülkiyete geçirilemez. Amacı dışında kullanılamazlar. Amacı dışında kullanılan meraların eski haline getirilmesi için yapılan masraflar meraya zararı veren kişilerden tahsis edilir. Meralarda şahsi tahsis yapılmaz, belediye köy veya tüzel kişilere tahsis edilebilir. Tahsis cetveli dışında kalan yerler de çevre köylerde bulunan, özel kişilere veya tüzel kişilere kiralanabilir” diye konuştu. Meraların sadece belli kurumlar için amacı dışında tahsis edilebileceğini dile getiren Alparslan, “Enerji Bakanlığı tarafından, Turizm Bakanlığı tarafından ya da bu Bakanlıkların müdürlükleri tarafından istenilen projeye uygun olarak alınan belgeler ve verilen yetkiler bu amaçlar doğrultusunda kullanılması amacı ile meralar tahsis edilebilir” ifadelerini kullandı.

 

MERALARIN BİRÇOĞUNDE ENERJİ ÜRETMEK İSTEYENLER VAR

Meclis üyelerinin Güneş Enerjisi üretimi için Konya`nın çeşitli yerlerindeki meralara talep olduğu ve Konya`nın meralarına Antalya`dan gelen yörüklerin çadır kurarak ya da ev yaparak sahiplenmesi konusunda ki soruları da Konya Tarım Hayvancılık ve Gıda İl Müdürlüğü’nde görevli Ziraat Mühendisi Ahmet Tetik cevapladı. Elektrik üretmek için meralara taleplerin olduğunu söyleyen Tetik, “Karapınar ilçemizin Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi olarak ilan edilmesinden sonra yurt içinden ve yurt dışından buralarda güneş enerjisi ile elektrik üretmek için meralarımızı almak isteyenler oldu. Enerji İhtisas Bölgesi olarak 27 milyon metrekarelik bir alan var. Bu alanda güneş enerjisi ile elektrik üretmek için çok sayıda başvuru aldık. Buralardaki meraları önceleri 50-10 metrekare olarak istenildi ancak, daha sonra bu meraların alanlarını büyüceği korkusu ile ve çevre ilçelerde bulanan verimsiz arazilerin de istenmesi korkusu sonucu bu müracaatlara şimdiye kadar izin verilmedi. Karapınar`ın Enerji İhtisas Bölgesi olarak ilan edilmemesinden önce sadece Çumra ilçemize bağlı Alibeyhüyüğü`ne güneş enerjisinden elektrik üretilmesi için izin verilmişti ancak, daha sonra Sayın Valimizin de katkıları ile bu karardan vazgeçildi. Şu anda Konya`nın hiçbir yerinde bu konu ile ilgili bir mera satma ya da kiralama işlemi yapılmadı” dedi. Konya’nın meralarına Antalya Bölgesi`nden gelerek yerleşen ve oralarda bina yapanlar hakkında da bilgi veren Tetik, “Başta Bozkır, Hadim ve Taşkent ilçelerimizde bu sıkıntılar yaşanıyor. Antalya Bölgesi`nden gelen vatandaşlar ellerinde 1940`lı 1960`lı yılların tapuları ile gelerek buraların kendilerine ait olduğunu söylüyorlar ancak ellerinde bulanan tapularda parsel numaraları dahi belli değil. O yüzden oralarda şu anda mahkemelik olan yerler var. Mahkemelik olan yerler olduğu için oradaki yapılmış olan evlere de bir işlem yapılamıyor” ifadelerini kullandı. (MUSTAFA ÖZÇELİK)

www.merhabahaber.com

20.11.2012

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR