Ürdün yenilenebilir enerji için ilk teşvik programını açıkladı.

 

Ülkedeki teşvik programındaki en yüksek fiyat güneş enerjisi için oldu.

 

Ürdün yenilenebilir enerji kaynakları için ilk teşvik programını açıkladı.

Ülkenin Elektrik Düzenleme Kurumu tarafından yapılan açıklamada ülkede güneş, rüzgar ve biyomas kaynaklı olarak gerçekleştirilen elektrik üretimine alım garantileri sağlanacağı açıklandı.

 

Açıklamaya göre ülkede alım garantilerinde en yüksek rakam ise güneş elektriği için ödenecek. Düzenlemenin yürürlüğe giriş tarihi belirsiz iken, fotovoltaik sistemler ile üretilecek elektrikte kilovat-saat başına 120 fils (17 dolar-sent), yoğunlaştırılmış güneş enerjisi santralleri için ise 135 fils (19 dolar-sent) ödeneceği duyuruldu.

 

Bu elektrik üretim sistemlerinin Ürdün menşeli olması halinde ise yatırımcılar yüzde 15 oranında daha yüksek alım garantilerinden yararlanabilecekler.

 

Bununla birlikte kurum programı 500 MW`lık kurulu güce ulaşıldığında sonlandırabilecek.

 

Ürdün elektrik ihtiyacını çok büyük oranda Mısır`dan ithal ettiği doğal gaz ile karşılıyor. 2009 yılında ülkede 5 nükleer enerji santrali inşa edilmesine yönelik çalışmalar ise Ürdün parlamentosu tarafından reddedilmişti.

 

Ülkedeki yıllık ortalama güneşli gün sayısı 330 iken, konutlardaki elektrik tüketimi ise aylık 300 ila 500 kWh arasında değişiyor.

www.yesilekonomi.com

13.12.2012

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR