`Çiftlikler elektrik üreten tesislere dönecek`

BİYOGAZDER Yönetim Kurulu Üyesi Denizsel, lisanssız üretimin çiftlikleri elektrik üreten tesislere çevireceğini söyledi.

 

Azami kurulu gücü 500 kW`ye kadar olan elektrik üretim tesislerinin lisanssız olarak kurulmasına olanak sağlayan düzenlemenin biyogaz pazarını büyütmesi bekleniyor. Biyogaz Yatırımlarını Geliştirme Derneği (BİYOGAZDER) Yönetim Kurulu Üyesi Altan Denizsel, lisansız üretimin çiftlikleri elektrik üreten tesislere çevireceğini kaydetti.

 

Denizsel, elektrikte lisansız üretim konusunda yapılan düzenlemenin 300 baş ve üzeri ineği olan çiftliklerin birer elektrik üretim santralına dönmesi açısından büyük fırsat olduğunu kaydetti. Denizsel, mısır sılajı veya başka organik atık kullanmadan saatte 86 kW`den başlayan biyogazdan elektrik üretimi yapabilecek sistemlerin artık Türkiye`de satışa sunulduğunu belirterek, "Almanya`da kurulan biyogaz tesislerinin elektrik üretim ortalamalarına baktığımızda kurulan tesislerin yüzde 80`i 500 kW ve altında. Bu da bize gösteriyor ki, biyogaz işinin atık maddelerin taşıma maliyetlerinden doğan zorluklar nedeniyle yerel ve ufak üretimlerle çözülmesi gerekiyor" dedi. Bu güne kadar Avrupa menşeli firmaların yüksek fiyatlı tesislerinden dolayı, tarımsal atık kullanarak biyogaz tesisi ancak 3 firma tarafından kurulduğunu kaydeden Denizsel, şunları söyledi:

 

"Geri dönüş süreleri çok uzun olan bu teknolojilerin çiftçiler tarafından kurulması ekonomik yetersizliklerden dolayı imkansız hale gelmişti. Kendi elektriğini üretecek firmalara sağlanan EPDK`dan lisans almadan elektrik üretim fırsatı ülkemiz süt ve besi çiftlikleri için büyük bir fırsat. Kullandıktan sonra kalan kapasitelerini kanun çerçevesinde 13.3 dolar /cent fiyattan sisteme satabilecekler. Ödenen elektrik faturaları işletmeler için bir yük olmaktan çıkacak ve yatırıma dönecek. Ayrıca satıştan doğan ek elektrik geliri ise süt ve besi gelirlerine önemli bir katkı sağlayacak. Atıklar organik gübreye dönüşecek, koku yönetmeliğinin getirdiği yükümlülükler de cezasız olarak yerine getirilmiş olacak."

 

Hibe desteklerden faydalanılabilir

Denizsel, yatırım maliyetinin düşük olması nedeniyle kalkınma ajanslarının ve IPARD programının hibe desteklerinden de faydalanma imkanı bulunduğunu kalan miktarın ise birçok banka tarafından finanse edilebilir düzeyde olduğunu belirterek, "Diğer bir yatırım alanı olan gazlaştırma teknolojisi ise broiler tavuk atığı olan çiftçilerimize 240 ve 480 kW` lık elektrik üretim tesisi kurma imkanı yaratacak. İthal enerjiye ödenen paraların cari açığı tetikleyen en büyük kalem olması nedeniyle yerli kaynaklardan istifade edilmesinde önemli katkılar sağlayacak" dedi.

 

Denizsel, Dernek olarak yaptıkları hesaplamalara göre, broiler tavuk atıklarının gazlaştırmasından yaklaşık 1400 mw/saat, yumurta tavuklarının biyogazından 170 mw/saat, inek gübrelerinin biyogazından 857 mw/saat civarında elektrik üretimi yapılabileceğini ve senede yaklaşık 4 milyon ton civarında organik gübre üretme imkanı olduğunu söyledi. Denizsel, elektrik ve gübre üretmek isteyen çiftçilere Dernek olarak destek vermeye hazır olduklarını belirtti. Ankara

www.istekobi.com.tr / Kobi Bilgi Merkezi

23.07.2012

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR