Bakan Yıldız dan " Binalarda Enerji Kimlik Kartı Uygulaması " açıklaması …

Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanı Taner Yıldız, binalar için enerji kimlik kartı uygulamasının, " Binalar için enerji kimlik kartı uygulaması, Türkiye nin enerji verimliliğiyle alakalı 2 yıl önce çıkartılan kanunun uygulamaları, yönetmelikleri, mevzuatlarıyla alakalı önemli bir safhadır " dedi.

 

Yenilenebilir enerji fuarı Renex in açılışında gazetecilere açıklamalarda bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, 2010 yılından sonra yeni yapılacak binalarda enerjinin verimli kullanılmasıyla alakalı kurallara uyma zorunluluğu olduğunu kaydetti.

2017 yılına kadar da eski binalarda düzenlemeler yapılacağını belirten Yıldız, " Binalar için enerji kimlik kartı uygulaması, Türkiye nin enerji verimliliğiyle alakalı 2 yıl önce çıkartılan kanunun uygulamaları, yönetmelikleri, mevzuatlarıyla alakalı önemli bir safhadır. Özellikle Sayın Başbakanımızın direktifleriyle başlatılan, Avrupa da ve dünyada enerji ve iklim değişikliğiyle alınan önlemlerin sonucudur. Bu çalışma, Başbakanlığımızın koordinesinde Bayındırlık ve Enerji bakanlıklarının yürüttüğü ortak bir çalışmadır. Bin metrekareyi aşan alanlarda merkezi ısıtma ve soğutma sistemleri kurulacak. Bir kere kurulacak tesislere fazladan para verilmeyecek. Artık herkesin tükettiği kadar ödeyebileceği bir konum olacak. Binaların yalıtımına dikkat edilecektir, spesifikasyon özellikleri olacak. 2010 yılından sonra yapımına başlanan binalara bu şartlara uymadığı takdirde ruhsat verilmesine engel olunacaktır " dedi.

 

Yıldız, enerji üretiminin yanında enerjinin verimli kullanılmasıyla ilgili çalışmaların da sürdüğünü ifade etti. Evlerde kullanılan enerjinin önemli bir kısmının havaya gittiğini söyleyen Yıldız, " Biz bu kadar zengin bir ülke değiliz. Biz zenginleşen ve gelişen bir ülkeyiz. Ama hem üretirken, hem de tüketirken enerjiyi verimli kullanacağız " dedi.

 

2017 yılına kadar, 2010 yılından önce yapılan binaların gerekli şartları yerine getirmesinin beklenemeyeceğini, kademeli olarak enerji verimliliğinin sağlanmasının hedeflendiğini belirten Yıldız, " O şartları yerine getirenlere ruhsat verilecek. Bu durumda evin, konutların, ticarethanelerin pahalıya çıkması gibi algılanma yanlışlığı var. Yalıtıma ve özellikle enerjinin verimli kullanılmasına verdiğimiz para 1,5 yıl içerisinde tekrar meskene, vatandaşa ve tüccarımıza dönecek bir para. O yüzden burada fazladan harcanacak bir para olmayacak. Tam tersi daha uzun yıllara sirayet eden daha az para harcamamızı sağlayacak bir çalışma olacak ve biz bu çalışmayı önemsiyoruz. Türkiye bundan sonra Hazinenin ve Devlet Planlama Teşkilatı nın tahminlerine göre yüzde 3-4 bir büyüme gözüküyor. 2010 yılından itibaren 2023 yılına kadar bizim hesaplamalarla Türkiye nin mevcut kurulu gücü yaklaşık 44 bin megavatlar civarında. Hemen hemen ikiye katlanacağı görülüyor. Şu anda bizim kurulu gücümüz yaklaşık 44 bin megavat, ama önümüzdeki 12 yılda yapacağımız yatırımlarla 44 bin megavat daha olmasını bekliyoruz. Hem özel sektör, hem de kamunun bu konuda arz güvenliği çalışmalarını dikkatle izliyoruz " şeklinde konuştu.

www.haberfx.net / 05.11.2009

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR