Güneş Enerjisi

Güneş pilleri ya da fotovoltaik piller diye anılan cihazlar, yarıiletkenlerin fotovoltaik etki özelliğini kullanarak, güneş ışığından elektrik enerjisi üretirler. Güneş pilleri, kurulan sisteme bağlı olarak birkaç MW`dan birkaç GW`a kadar elektrik üretebilir.

 

Yüksek üretim maliyetleri nedeniyle, yakın zamana kadar oldukça az kullanılan güneş pillerinin evlerde elektrik şebekesi ile birlikte kullanılan çeşitleri yaygınlaşmıştır. Evsel amaçlı kullanılan güneş pilleri bir inverter aracılığı ile elektrik şebekesine bağlanmakta, böylece üretilen elektriğin akülerde depolanmasından tasarruf edilmektedir. Bu özelliği nedeniyle son yıllarda tüm dünyada gerçekleşen güneş pili üretiminde yıllık ortalama %30 civarında bir artış gözlenmektedir.

 

Bu alanda yapılan hesaplamalara göre 2015 yılına kadar dünyada solar termal santrallerinin bugün sadece 400 MW düzeyinde olan kurulu kapasitesinin 5 bin MW seviyesine çıkması beklenmektedir.

 

Türkiye sahip olduğu coğrafi konum nedeniyle güneş enerjisi potansiyeli açısından birçok ülkeye göre oldukça avantajlı bir konumdadır. Elektrik İşleri Etüd İdaresi (EİE) tarafından yapılan bir araştırmada Türkiye’nin ortalama yıllık toplam güneşlenme süresi 2.640 saat, yani günlük toplam 7,2 saattir.

 

Ülkemizde en fazla güneş enerjisi alan Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin Akdeniz Bölgesi ikinci sırada takip etmektedir. Enerji yönetimi rüzgar santrali yatırımlarını artırırken, bu santrallerde kullanılacak türbinleri üretecek fabrikaların da Türkiye’de kurulmasını planlamaktadır. Bu alanda 15 milyar dolarlık üretim hedefi bulunurken, hem Türkiye’nin türbin ihtiyacını karşılanması hem de ihracat potansiyelinin değerlendirilmesi söz konusu olacaktır.

Kaynak : Enerji Sektörü Raporu

(Eti Menkul Kıymetler A.Ş. Araştırma Bölümü)

 

Enerji Sektörü Raporu
BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR