Küresel ısınmaya ``Güneş Merkezleri`` çözümü

Güneş uzmanı Doç. Dr. Çetin Göksu, küresel ısınmayla etkin mücadele için kentlerde ``Güneş Merkezleri`` kurulmasını önerdi.

 

ODTÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Çetin Göksu, yaptığı açıklamada, küresel ısınmanın gittikçe arttığını, Türkiye`nin de bu duruma karşı bir an önce daha etkin mücadele başlatması gerektiğini söyledi.

 

Bu amaca yönelik hazırlanan Türkiye Küresel İklim Değişikliği Eylem Planı`nın yetersiz olduğunu, etkin şekilde uygulanmasına yönelik altyapıların henüz oluşturulamadığını savunan Göksu, yine aynı şekilde hazırlanan Binalarda Enerji Performans Yönetmeliği`nin de nasıl hayata geçirileceğinin belirsiz olduğunu öne sürdü.

 

Bu olumsuzlukları aşabilmenin, Türkiye`nin küresel ısınmaya karşı başarı elde edebilmesinin, ciddi bir mücadeleyi başlatabilmesine, yeni ve özgün altyapılar geliştirmesine bağlı olduğunu belirten Göksu, bu kapsamda kentlerde güneş merkezleri kurularak küresel ısınmaya karşı ulusal düzeyde etkin mücadele başlatılmasının mümkün olduğuna işaret etti.

 

`Güneş merkezleri en etkili yöntem`

Güneş merkezlerinin küresel ısınmaya karşı en etkili yöntem olduğunu bildiren Göksu, şöyle devam etti:

 

``Kent güneş merkezi, yerel düzeyde ve yerel yönetimlerle birlikte, halkın katılımını sağlayarak güneş projelerinin geliştirilmesini, binalarda, toplu konutlarda yaygın uygulanmasını, ALTERNATİF enerji üretim sistemlerinin kurulmasını, güneş parkları, güneş aydınlatma sistemleri, güneş mimarisi, güneşle ısıtma-soğutma sistemlerinin uygulanmasını gerçekleştirecek.``

 

Göksu, güneş merkezleri sayesinde kentlerde yerel iklimlere uygun güneş sistemlerinin geliştirilmesi ve uygulanmasının sağlanacağını belirtti. Her güneş merkezinde bilimsel araştırmalar yapılarak yöreye uygun modellerin geliştirilebileceğini ifade eden Göksu, böylece güneş teknolojilerinin yerel düzeyde gelişmesinin ve üretim yapmasının sağlanacağını bildirdi.

 

Kırsal kalkınma için yerel sera modellerinin geliştirilip uygulanabileceğini dile getiren Göksu, ``Merkezlerde, yenilenebilir enerjiler ve güneş teknolojileriyle ilgili eğitimler yapılıp, uygulama için gerekli teknik personel yetiştirilebilir. Kentin sera gazları düzeyi belirlenerek, bu gazların azaltılması için etkin önemler alınabilir`` diye konuştu.

 

Merkezlerle Yenilenebilir Enerji Kaynakları Kanunu`nun kent ve köylerde uygulanabileceğini, Enerji Etkin Yapılar ve Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği`nin etkin uygulamalarının yapılabileceğini ifade eden Göksu, şunları kaydetti:

 

``Kent güneş merkezleri, bugün kentlerde eksik olan yenilenebilir enerji üretimi, güneş mimarisi ve güneş sistemleri uygulamalarını yapabilecek hale getirmekte, kentlerde küresel ısınmaya karşı mücadele edebilecek, dolayısıyla kente yeni iş olanakları sunabilecek, yerel kentsel kalkınmayı sağlayacak önemli işlevlere sahiptir. Güneş merkezleri, Türkiye`ye getirebileceği ulusal ve uluslararası katkılar dikkate alınarak bir an önce kurulmalıdır.`` Ankara

www.cumhuriyet.com.tr

19.01.2013

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR