Avustralya 10 Yıl İçinde %100 Yenilenebilir Enerjiye Ulaşmaya Niyetli

Belki komik gelecektir ama güneşli gün sayısı rekor sayılabilecek Avustralya dünyanın en büyük kömür ihracatçılarından ve aynı zamanda tüketicilerinden biri. Yılda 28 milyon ton kömür tüketen kıta ülke küresel sera gazı emisyonunda ciddi paya sahip.

 

Yenilenebilir enerjide muazzam potansiyele sahip bir ülkenin geleceğinin güneşte, okyanuslarda olduğuna inanmamak mümkün değil. Melbourne Üniversitesi ve Zero Carbon Australia Project (0 Karbonlu Avustralya Projesi) ortak çalışmasıyla hazırlanan rapordan eğer siyasi irade yapmak isterse Avustralya 10 senede %100 yenilenebilir enerjiye ulaşabilir sonucu çıktı.

 

Rapora göre yerel sürdürülebilir kaynaklar ve yenilenebilir enerji yatırımları kıtanın bütün ihtiyacını karşılayabilecek potansiyele sahip. Toplam enerji ihtiyacının %40’ını rüzgar tarlalarından %58 oranını da yoğunlaştırılmış solar termal santraller karşılamak mümkün. Geri kalan %2 oranın biyokütle yakıtlardan ve hidro-elektrik santrallerden karşılanması halinde Avustralya “0” karbon” projesinde başarıya ulaşmış sayılacak.

 

10 yıl içinde 370 milyar Avustralya doları yatırım yapması gereken ülke için bu miktar gayri safi yurt içi hasılanın sadece %3’ü sayılır. Kömür ve gazdan yenilenebilir enerjiye geçiş sırasında 80 bin ve devamında 45 bin yeni istihdamın oluşacağını da belirten rapor gereken tek şeyin hükümetin hızlı ve doğru kararlar alarak en kısa zamanda uygulamaya geçmesi olduğunu söylüyor.

www.limitsizenerji.com

25.01.2013

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR