Bakan Yıldız, ABD Enerji Bakan Yardımcısı Daniel Poneman ile görüştü …

Bakan Yıldız, konuşmasında, ABD Başkanı Barack Obama yı Nobel Barış ödülünü alması nedeniyle tebrik ettiklerini belirterek, Bunun dünya barışı, özellikle bölgemiz için getirdiği farklı sorumluluklar ve yükümlülüklerin farkında olduğumuzu bildirdik dedi.

 

Poneman ve heyetiyle faydalı bir görüşme yaptıklarını, birçok konuya değindiklerini ifade eden Yıldız, yenilenebilir enerji kaynakları konusunda özel sektör bazında da olsa yapılabilecek karşılıklı işbirliği üzerinde durduklarını, ABD ile beraber kapsamlı, sürekli ve sürdürülebilir bir ilişkinin bazı detaylarını ele aldıklarını anlattı.

 

Yıldız, şöyle devam etti : Bölgedeki yaptığımız, şu ana kadar Nabucco ile başlayan birçok anlaşmayı içeren anlaşmalar dizisinin birtakım detaylarına girdik. Nabucco, Rusya Federasyonu ile yapılan projeler paketi, Gürcistan, Suriye, Irak, Azerbaycan, İran, Türkmenistan ve Katar la yaptığımız görüşmeler üzerinde durduk. Stratejik yaklaşımlarla beraber nükleer santrallerin yapımıyla alakalı ne tür gelişmeler olduğu konusunda karşılıklı bilgilendik.

 

ABD ENERJİ BAKAN YARDIMCISI PONEMAN

ABD Enerji Bakan Yardımcısı Daniel Poneman da, açıklamasında, Bakan Yıldız ın, Başkan Obama nın Nobel Barış Ödülünü alması nedeniyle kendilerini kutladığını belirterek, görüşmede, petrol, doğal gaz, yenilenebilir enerji, nükleer enerji aralarında olmak üzere, stratejik enerji konularını görüştüklerini kaydetti.

 

Poneman ın ardından Bakan Yıldız ise şunları söyledi : Yalnızca nükleer santrallerin yapımıyla alakalı ihalede değil, bölgede geliştirdiğimiz bütün projelerle alakalı geniş kapsamlı bir destekte bulunduklarını, destek içerisinde olduklarını Enerji Bakan Yardımcısı beyan ettiler. Bunların içerisine, Nabucco dan bütün Rusya Federasyonu ile yaptığımız anlaşmalar diğer ülkeler Gürcistan, Irak, Suriye en son Katar la yaptığımız anlaşmalar da dahildir.

 

Nükleer santrallerin barışçıl amaçlarla kullanılması halinde uluslararası piyasada yakıtın teminiyle ilgili şu an dünyada geniş bir açılımın söz konusu olduğunu anlatan Yıldız, bu da dünyada sayısı hemen hemen 440 olan nükleer santraller ve bulunduğu ülkeler için önemli bir fırsattır şeklinde konuştu.

Görüşmede değindikleri diğer projenin de kömürden gazlaştırma yani temiz kömür teknolojileri konusunda yapılacak işbirlikleri olduğunu belirten Yıldız, Biz de bunu fazlasıyla önemsiyoruz dedi.

 

 NÜKLEER SANTRALE DESTEK

Poneman, nükleer santral ihalesinde, santral ihalesini Rus firmasının almasından dolayı kaygı duyup duymadıklarını ilişkin bir soruya verdiği yanıtta, Türkiye nin, Nükleer Silahsızlanma Anlaşmasına taraf bir ülke olduğunu, ayrıca ABD ile Türkiye arasında barışçıl nükleer işbirliği anlaşmasının bulunduğunu kaydetti.

 

Poneman, Türkiye ile ABD arasındaki anlaşmanın, elektrik üretimi için ticari nükleer üretimini mümkün kılan bir anlaşma olduğunu vurguladı. Türkiye nin, nükleer enerji için uluslararası bir ihale açtığını belirten Poneman, buna karşı olmalarının mümkün olmadığını belirterek, tam tersine, enerji kaynaklarının geliştirilmesi açısından desteklediklerini ifade etti. Daniel Poneman, nükleer konularda, İran ın farklı bir konu olduğunun altını çizerek, İran ın, Nükleer Silahsızlanma Anlaşmasına taraf olmasına rağmen, uranyum zenginleştirilmesi ve nükleer konularda gizli çalışmalar yaptığını, son olarak ta 2-3 hafta önce Kum kentinde ortaya çıkan konuların bu gizli çalışmanın bir işareti olduğunu ifade etti.

 

ABD Enerji Bakan Yardımcısı Poneman, İran ın nükleer konulardaki tutumunun ciddi bir uluslararası güvenlik kaygısı yarattığını söyledi. Türkiye nin BM Güvenlik Konseyi üyesi olduğunu hatırlatan Poneman, Türkiye ve diğer üyelerle birlikte, İran ın uluslararası nükleer yükümlülüklerini yerine getirmesi konusunda çaba sarfettiklerini kaydetti.

 

Türkiye nin üzerinden geçebilecek muhtelif doğal gaz hatları konusunu görüştüklerini belirten Poneman, doğal gaz güzergahının, şirketlerin ticari olarak verecekleri bir karar olacağını anlattı.

ABD olarak İran dan gelecek doğal gazla ilgili bir duruşlarının bulunduğunu belirten Poneman, İran ın, nükleer silahlarla ilgili bir tehdit halinde olmaması gerektiğini vurguladı. Poneman, İran ın, daha önceki ihlallerinden dolayı, zaten BM nin yaptırımlarına tabi olduğunu da ifade etti.

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ise basın toplantısını, Türkiye o kadar büyük, o kadar stratejik, o kadar önemli bir ülkedir ki, gerek coğrafyasından gerekse jeopolitik durumundan kaynaklanan sebepler yüzünden birçok ülke ile birçok projeyi geliştirecek kapasiteye sahiptir. O açıdan hemen hemen her ülkeyle yapabilecek projelerimiz olduğunu, bunun hem ülkemiz çıkarına hem de bölge çıkarına olacak projeler olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz diyerek tamamladı.

www.enerji.gov.tr / 09 Ekim 2009

-.-

www.solar-bazaar.com

www.solar-santral.com

www.solar-academy.com

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR