Inverter endüstrisi “dinamik” bir sürece giriyor

Pike Araştırma şirketine göre yenilenebilir enerji inverterleri endüstrisi bölünme ile karşılaşıyor. Bir yandan süregelen “yoğun teknolojik yenilik periyodu” devam ederken aynı zamanda bu bir karmaşaya dönüşüyor. Sonuç olarak bu sektöre Fotovoltaik uygulamalar yön verirken, 2017 de 19 milyar $ lık bir hacme sahip olacağı bekleniyor.

 

2011 yılında yenilenebilir enerji projelerinde kullanılan inverter pazarı 7.2 milyar $ civarındaydı. Pike Araştırmalarına göre bu tablo önümüzdeki 5 yıl içinde 19 milyar $ seviyesine çıkacak.

 

Fakat araştırma şirketleri, PV modül fiyatlarının düşmesinin “zararlı etkisi” den kaçınmak için inverter şirketlerinin “ürünlerinin fonksiyonlarını arttırmaları, maliyetlerini düşürmeleri, artan rekabet içinde kendilerini farklı kılabilmeleri” nin zorunlu olduğunu belirtiyor. Farklılaşmanın da üreticiler arasında hayatta kalmak için zorunlu olduğunun altı çiziliyor.

 

SMA, Fronius, Satcon, Power-One, KACO Yenilenebilir Enerji, Ingeteam gibi köklü inverter üreticileri bu marketteki hacimleri ve geldikleri nokta gereği avantajlı olsalar da rekabete yol açan teknolojik yenilikler sayesinde Enphase ya da SolarBridge gibi iyi desteklenmiş yeni şirketler veya yolun başındaki şirketler bu endüstrinin yapısını çok hızlı değiştirebiliyor.

 

Yenilenebilir enerji pazarında, Avrupa’nın liderliğini günümüz ile 2017 arasındaki toplam %43 lük payla sürdürmesi bekleniyor.

 

Fotovoltaik uygulamalar için inverterler aslan payını almaya devam edecek gibi gözüküyor. Ayrıca Pike araştırmaları 2017 ye kadar Asya Pasifik bölgesinde 72 GW, Kuzey Amerika’da ise 66 GW lık inverter kurulumunun olacağını tahmin ediyor.

 

“Sonuç olarak dünya genelinde 2012 ve 2017 arasında santral kurucusu tarafından karşılanan 290 GW lık inverter kapasitesinin kurulması bekleniyor. Bunlar öncelikle; Fotovoltaik güneş enerjisi uygulamaları, küçük rüzgar türbinleri, istasyon şeklinde yakıt hücreleri ve şebekeye bağlanabilen taşıt teknolojileri şeklinde 4 alanda olacak” diyerek açıklamalarını sürdürdü.

Kaynak: pv-magazine, 17 Temmuz 2012

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR