Kriz korkusu Almanları güneş enerjisi yatırımına yönlendiriyor

Yunanistan ve Güney Kıbrıs’ta yaşanan finansal krizler güvenli yatırım aracı arayışındaki kişileri güneş enerjisine yönlendiriyor.

 

Yunanistan ve Güney Kıbrıs’ta yaşanan finansal krizlerin Almanya’da güneş enerjisi yatırımlarına olan ilgiyi artırdığı bildirildi.

 

Bloomberg’in haberine göre Güney Kıbrıs’ta 100,000 avronun üzerindeki banka mevduatlarına vergi getirilme planlarının tartışıldığı ve mevduatların çekilmesine sınır getirildiği günlerde özellikle küçük yatırımcıların güneş enerjisi yatırımlarına aracılık eden firmalara yaptıkları başvurular önemli oranda artış gösterdi.

 

Habere göre bu artışta bankacılık sistemine duyulan güvensizlik nedeni ile Almanların yatırımlarını maddi varlıklara yapmak isteme eğilimi etkili oluyor.

 

Haberde görüşlerine yer verilen Berlin merkezli, Milk the Sun GmbH şirketinin üst yöneticisi Felix Krause’a göre 100,000 avronun üzerinde mevduata sahip olan Almanlar paralarını bankada tutmak veya hisse senetlerine yatırmak yerine garantili geri dönüş sağlayan güneş enerjisi santrallerine yatırmayı tercih ediyorlar.

 

Secondsol yöneticisi Frank Fiedler ise son 3-4 hafta içinde satışlarının iki kat arttığını söylerken, özellikle kırsal kesimden kişilerin güneş enerjisine yatırım yapmalarında krizin ilk etken olduğunu kaydediyor. Fiedler’a göre bu ilgide yükselen elektrik fiyatları ile Çinli panel üreticilerine gümrük vergileri uygulama ihtimali de etkili oluyor.

 

3 yıl önce Hamburg’ta kurulan ProjectForum4t2 yöneticisi Karsten Kreissler ise aynı eğilimi Yunanistan krizi sırasında çok daha güçlü bir şekilde hissettiklerini söylerken Almanya’da güneş enerjisinin İtalya ve İspanya gibi ülkelere kıyasla çok daha düşük politik risk altında olmasının da bu durumda etkili olduğunun altını çiziyor.

 

Karsten Kreissler’e göre bununla birlikte güneş enerjisi halen çok iyi bir yatırım iken, bu yatırımlardaki abartılı gelir dönemi ise son buldu.

www.yesilekonomi.com

04.04.2013

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR