Tema Uyardı, "Lütfen biraz daha tasarruf"

Tema Vakfı Yalova Şubesi Başkanı Faruk Tezcan`da vatandaşlara suyun tasarruflu kullanılması gerektiği uyarısında bulundu. Tezcan, "Böyle devam edersek 30 gün sonra suyumuz bitecek" dedi.

 

Tema Vakfı vatandaşlara uyarıda bulunarak suyu tasarruflu kullanmalarını istedi. Tema Vakfı Başkanı Faruk Tezcan bu tüketim oranlarıyla kısa süre içerisinde su kesintilerinin başlayacağını vurguladığı açıklamasında, "Yapılan uyarılarla ve alınan önlemlerle Gökçe Barajı’ndan abonelere verilen suda büyük düşüşler sağladı. Günlük olarak 50 bin aboneye her gün 50 bin metreküp su veriliyor. Abonelerin tasarruflu davranmaları ve Yeşil Körfez Su Birliği’nin aldığı tedbirlerle barajdan su alabilme süremizi uzattık. Şu anda onu kullanıyoruz. Bu şekilde gidersek yaklaşık 30 gün daha idare edebiliriz. Tasarruf tedbirlerini biraz daha arttırarak bu süreyi iki aya kadar uzatırsak alınan yeni tedbirler devreye girecek hiç yağmur yağmasa bile yaz aylarını suyumuz kesilmeden atlatabileceğiz. Bu arada Taşköprü ovasında projelendirilen derin su kuyuları devreye girecek, Kurtköy deresinden baraja takviye hattından su akacak” dedi.

 

"Gereksiz Kullanımdan Kaçınalım"

Ben arabamı iki aydır yıkamıyorum diyen Tezcan “Arabalarınız bırakın kirli kalsın. En büyük tasarrufu tuvaletlerdeki rezervuarlardan yapabiliriz. Her kullanmada yüzde elli su tasarrufu yapmak için rezervuarın içine kapasitesini azaltmak için içi su dolu plastik şişeler koyabilir veya ayarlarıyla oynayabiliriz. Kısaca bir hesap yaparsak bir ailede rezervuarın günde 10 defa kullanıldığını düşünelim. Her seferinde 5 litre tasarruf yapsak 50 bin abonede 250 bin litre tasarruf ederiz. Bahçelerinde kuyusu olmayanlar bu yaz sebze ekmesinler çünkü bu bitkilere verecek suyumuz olmayacak. Buna benzer birçok tedbiri alabiliriz. Su kesintilerine başlanırsa bunun getireceği birçok sorunda beraber gelecek. Su her kesilip verildiğinde borulardaki çamurlar gelecek, kesildiğinde borulardaki çatlaklardan pis sular borulara girebilecek, arızalar olacak. En güzeli tasarruf tedbirlerini arttırmak” diye konuştu.

 

"İklim Değişikliğine Dur Demeliyiz"

Açıklamasında insanların yaptığı hatalara bağlı meydana gelen iklim değişikliklerine de değinen Tezcan, "İklim değişikliklerine dur denmelidir" diye konuştu. Tezcan İklim Değişikliklerine bireysel olarak alınacak tedbirleri ise maddeler halinde sıraladı;

 

1. Enerji tasarrufu için binalarınıza yalıtım yaptırın!

 

2. Pencerelerinizde çift cam tercih edin!

 

3. Tasarruflu ampuller kullanın!

 

4. Su ısıtıcınızı ayarlayın!

 

5. Klimanızı yalnızca gereksinim duyduğunuzda çalıştırın!

 

6. Buzdolabınızı ısı kaynaklarından uzağa yerleştirin ve yemekleri buzdolabına koymadan önce oda sıcaklığına kadar soğumasına dikkat edin!

 

7. Daha az atık üreten, daha az enerji ve doğal kaynak kullanan cihazları tercih edin!

 

8. Enerji üretimi için yenilenebilir (rüzgar, güneş, hidroelektrik, jeotermal) enerjiyi destekleyin!

 

9. Kirli filtreler fazla yakıt harcanmasına yol açmaktadır. Otomobilinizin hava ve yakıt filtrelerinin her zaman temiz olmasına dikkat edin!

 

10. Lastiklerinizi kontrol edin! (Düzgün şişirilmiş lastiklerle alınacak yol artacağından yakıt tasarrufu sağlanır)

 

11. Daha az araba kullanın! (Daha sık yürüyün, bisiklet kullanın, toplu taşıma araçlarından daha fazla yararlanın)

 

12. Daha az sıcak su kullanın! (Suyu ısıtmak için çok fazla enerji gerekmektedir. Daha az su tüketen duş başlığı ile su tasarrufu sağlanabilir)

 

13. Musluklarınızı kontrol edin, su damlatmasın! Çamaşır makinenizi yarı dolu çalıştırmayın! Az su harcayan çamaşır ve bulaşık makinelerini kullanın!

 

14. Katı atıkları kaynağında ayrıştırın ve geri dönüşüme katkıda bulunun!

 

15. Orman alanlarını koruyun! Ağaç dikin! (Ağaçlar karbondioksit yutağıdır)

 

Yalova için özel bir konuyu daha hatırlatmak lazım ilimizde taşocakları ormanlarımızın canına okumaya devam ediyor.

www.yalovagazetesi.com

25.02.2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR