Güneş Enerjisi Sektörü, Büyük Buluşmaya Hazırlanıyor

Güneş enerjisi sektörünün uluslararası buluşma noktası olan Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı, 6’ncı kez kapılarını açıyor.

 

6 yıldır güneş enerjisi sektörü ve bölgelerinin en güçlü fuarı olan Solarex İstanbul, binlerce ziyaretçiyi ağırlarken, çok sayıda yeni iş bağlantılarına da sahne oluyor. İhlas Fuarcılık tarafından düzenlenen ve 6 yıldır güneş enerjisi sektörünün ve bölgenin en büyük buluşması olan Uluslararası Güneş Enerjisi Fuarı Solarex İstanbul, 11-13 Nisan 2013 tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi Yeşilköy’de gerçekleştiriliyor.

 

Solarex İstanbul, Türkiye’nin de içinde bulunduğu Balkanlar, BDT ülkeleri, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’yı kapsayan bölgenin en büyük güneş enerjisi fuarı olma özelliğini taşıyor. Sadece bir fuar olmayan aynı zamanda bir iş platformu da olan Güneş Enerjisi Fuarı, sektörün büyümesine katkı sağlayan başarılı bir organizasyon. Fuar sırasında organize edilen seminer programları da fuarın başarısında önemli bir rol üstlenmiş durumda.

 

Düzenlenen seminerler, fuar sırasında binlerce yeni iş bağlantısının kurulmasını olanaklı hale getirirken, katılımcı ülkelerin güneş enerjisi sektörleri açısından da eşsiz fırsatların doğmasını sağlıyor.

 

YERLİ VE YABANCI FİRMALARDAN SEMİNERLERE BÜYÜK İLGİ

Lİ-DER (Lisanssız Elektrik Üretimi Derneği)’in katkılarıyla gerçekleştirilen seminerler, sektör tarafından ilgiyle takip edilecek. Ülke çapında sektörün tüm paydaşlarının birbiri ile etkin bir biçimde iletişime geçebilmesi, sektördeki tüm yeniliklerden haberdar olup takip edebilmesi, bu alandaki ticari faaliyetlerin artması amacıyla fuar kapsamında düzenlenen seminerlere katılımın yoğun olması bekleniyor.

 

Fuarın ilk günü, sponsor firmaların sunum yapacağı organizasyonun ardından, 12 Nisan Cuma günü, Lİ-DER tarafından tüm gün boyunca sürdürülecek bir seminer programı organize edildi. Lİ-DER Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Kıroğlu, ETKB Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Yusuf Yazar, EPDK Elektrik Piyasası Daire Başkanı Ahmet Ocak, ETKB Müsteşar Yardımcısı Selahattin Çimen’in katılacağı oturumun ardından, “Lisanssız Güneş Enerjisi Sektöründe Finansman Seçenekleri” konu başlığı altında, TSKB, Halkbank ve Garanti Bankası’ndan konuşmacılar katılacak.

 

Öğleden sonraki oturumlarda, “Lisanssız uygulama örnekleri ve yerli panel üretimi” sunumları, CSUN, Mimta Solar, Solarturk Enerji, IBC Solar Türkiye, Form Temiz Enerji Sistemleri’nin katılımlarıyla gerçekleşecek. Son oturum, “Yabancı yatırımcılar açısından ülkemiz”. Burak Güner moderatörlüğünde gerçekleşecek oturumun konuşmacıları, Dimitris Kyriakides, Global Energy Solutions Ltd, Johannes Stump, Danfoss A/S, Holger Herbst, Engynious Enerji Çözümleri A.Ş., Martin Meyer, Centrotherm Photovoltaics AG, Timothy KIM, Export-Import Bank of the United States.

 

Son gün, 13 Nisan cumartesi, Gensed oturumunun ardından Edh Enerji, Çağrı Cengiz, "Ges Tesislerinde Ölçüm ve İzleme", Ekosolar, Markuz Schulz - Recep Zeydan "Lorentz Solar Pompa Sistemleri", Sunplast, Mr. Xabier Herrarte - Mr. David Kim "Panel Üretim Tesisleri - Tpo Encapsulant Malzemeleri", Else Enerji, Özgür Sarpdağ, 500kWp "Pv Santral için Vaka Analiz" sunumları yapılacak. Son olarak, Solar Baba Platformu Ateş Uğurel ile seminer sunumları kapanacak.

 

Türkiye’de hızla gelişen bir katılımcı kitlesine doğru giden Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı Solarex İstanbul, artık tam anlamıyla oturmuş bir organizasyon olup bundan sonraki süreçte de yurt dışı katılımcıların yoğun ilgisi ve katılımıyla yoluna devam ediyor.

 

Avrupa’daki ve dünyadaki gelişmeleri yakından takip ettiklerini söyleyen Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı katılımcısı pek çok firma, fuar sayesinde bir araya geldiklerini ve Türkiye’de yeni yatırımlar konusunda görüşebildiklerini, bu görüşmeler sonrasında da gelecek yıllarda sektör için olumlu bir takım gelişmeler yaşanacağını belirtiyorlar.

 

İstanbul Üniversitesi, Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Yıldız Teknik Üniversitesi Ae2 Project Takımı, İstanbul Teknik Üniversitesi, 9 Eylül Üniversitesi Solaris Takımı ve Hacettepe Üniversitesi Yeni ve Temiz Enerji Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin araçlarıyla katılacağı fuara ilgi büyük… Fuarda araçlarıyla tam kadro hazır bulunacak üniversitelerden, Yıldız Teknik Üniversitesi Ae2 Proje takımı, 11 Nisan Perşembe günü, saat 15.00’de bir basın toplantısı düzenleyecek.

 

Avrupa’nın en güneşli ülkelerinden biri olarak kabul edilen Türkiye’de, güneş enerjisi konusuna yoğunlaşan tek bir fuarın olması, Dünya çapında tanınmış ve Türkiye’de yatırım yapmaya gönüllü çok sayıda dünya markası tarafından da yoğun bir ilgi ile karşılaşıyor. Solarex İstanbul, güneş enerjisi sektörünü ve özellikle güneş alma bakımından zengin olan ülkemizi de, dünya çapında ön plana çıkararak, hak ettiği ilgiyi görmesine sebep oluyor. Güneşlenme alanı oldukça yüksek olan ülkemiz, bu coğrafi özelliği avantaja dönüştürme konusunda en büyük desteği bu fuar ile alıyor.

 

Sektörde ilk defa İhlas Fuarcılık tarafından düzenlenen Solarex İstanbul, konusuyla ilgili dernekler tarafından da tam destek görüyor. T.C. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı, T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı başta olmak üzere, GENSED (Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği), Lİ-DER (Lisanssız Elektrik Üretimi Derneği), Aküder, SEHAD (Sürdürülebilir Enerji Hareketi Derneği), UGETAM, Enerji Hukuku Araştırma Ensititüsü, Alosbi, KOSGEB, JCİ ve daha çok sayıda kurum tarafından tam destek görüyor.

 

Basın sponsorları arasında, Solarex Magazine, Hi- tech, Yapı Malzeme Dergileri ve web portallarının yer aldığı fuar, yazılı ve görsel medya destekleri ile yoluna devam ediyor.

 

Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı’nın katılımcı profili ise şöyle:

Fotovoltaikler kategorisinde, hücreler, modüller, inverterler (evirici), ölçme ve kontol teknolojileri, şarj cihazları, piller, kablolar, konnektörler, bağlantı kutuları, güneş takip sistemleri, montaj sistemleri, kurulum aparatları, bina entegre çözümler (BIPV), “Stand Alone” sistemler, güneş enerji santralleri, enerji depolama sistemleri, güneşle çalışan tüketici ürünleri, waferlar, malzeme ve üretim ekipmanları.

 

Güneş Isı Teknolojileri kategorisinde, soğurucular, kaplamalar, kolektörler, bağlantı parçaları, genleşme tankları, degazörler, ısı transferi akışkanları, ölçme ve kontrol teknolojisi, montaj sistemleri, depolama tankları, üretim teknolojileri ve ekipmanları, havalandırma, soğutma, bina entegre çözümler, ısıl işlem, güneş termal enerji santralleri, araştırma ve geliştirme, test enstitüleri, sektörel basın ve diğer yayıncılar, eğitim, finansman, organizasyonlar, dernekler ve danışmanlar yer alıyor.

 

Ziyaretçi profili ise, çoğunlukla özel sektör, siyaset, kamu kurumları, akademi ve basın, satış- pazarlama yöneticileri, teknik danışmanlar, uzmanlar, mühendisler, üst düzet yöneticiler, proje gerçekleştirmek isteyen farklı sektörlerden ticari alıcılar, iş adamları, yatırımcılar, sanayi satın alma yöneticileri ve yetkilileri, acente ve distribütör, distribütörlük ve bayilik almak isteyen firmalar, ticaret odaları ve sektör kurumları.

 

BOL GÜNEŞLİ ETKİNLİKLER

Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı, planlanan etkinlikleri ile hem katılımcı firmalara hem de ziyaretçilerine temiz enerjinin önemini anlatmayı hedefliyor. Sempozyumlar ve firma konferanslarının yanı sıra ziyaretçilerin de katılım göstereceği şekilde planlanan birçok farklı etkinliklerden oluşuyor. Özellikle renkli seminerler gerçekleştirilecek fuarda, sektörün öncü kuruluşları verecekleri konferanslar ile sektörü aydınlatacak. İHA

www.haber3.com

04 Nisan 2013

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR