Bakan Yıldız: Çantacılar artık çantalarını alarak dışarı gitmek durumundalar

Sektörel Fuarcılık tarafından düzenlenen ICCI 2013 19. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız tarafından törenle açıldı.

 

Bakan Yıldız, "Elektrik Piyasası Kanunu, STK ve derneklerle ve bütün özel sektörle beraber düzenlenmiştir. Çantacılar maden sektöründe, yenilenebilir enerji sektöründe, petrol piyasasında artık çantalarını alarak dışarı gitmek durumundadırlar." dedi.

 

ICCI 2013 açılış töreninde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın yanı sıra Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mahmut Mücahit Fındıklı, TBMM Çevre Komisyonu Başkanı Erol Kaya, EPDK Başkanı Hasan Köktaş, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, MÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Nail Olpak, ICCI Yürütme Kurulu Başkanı Dr. Selahattin Çimen, ICCI Danışma Kurulu Üyesi Özkan Ağış ve Sektörel Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Bulak konuşma yaptı.

 

Taner Yıldız açıl töreninde yaptığı konuşmada Elektrik Piyasası Kanunu’nun STK, derneklerle ve özel sektörle beraber düzenlendiğini belirterek, "Önümüzdeki haftalarda TBMM genel kuruluna gelecek olan Türk Petrol Piyasası Kanunu’nda olduğu gibi, çantacılar maden sektöründe, yenilenebilir enerji sektöründe, petrol piyasasında artık çantalarını alarak dışarı gitmek durumunda. Bunun ticaretine müsaade etmiyoruz. O yüzden bu politikaları izlerken tutarlı olduğumuz kanaatindeyiz." diye konuştu. Yıldız, konuşmasına şöyle devam etti:

 

"Bir ülkenin çevreyle alakalı yaptığı enerji yatırımı değer bulurken, bu yatırımcı Türkiye’de değer bulmuyorsa bu algıyı yönetmemiz lazım. Biliyorsunuz bir altın üretim merkezinde, siyanürle çökeltilen bir atık barajında şu anda balık yetiştiriliyor. Oradaki yetiştirilen balığı siz o tesisi ziyarete gittiğinizde gözünüzün önünde tutup yiyorsunuz. Niçin başkasının balığında sıkıntı yok da, bizim balığımızda sıkıntı oluyor. Niçin Fransa`daki nükleer santralin turiste zararı olmuyor da, Paris 55 milyon turist ağırlıyor. Niçin dünyadaki ilk 10 tarım ihracatı yapan ülkenin hepsinde nükleer santral var ve tarım ürünlerine zarar gelmiyor da, Türkiye’dekine zarar geliyor. Artık bu oyunlara gelmeyeceğiz. Türkiye artık gözünü açmıştır, dünyada ne oluyor, neresini kirletiyor temizliyor, bunun çok farkındadır. Kömürle alakalı bir laf kullanan kişinin, Çin`deki kömür santrali hakkında bana izahat vermesi lazım. Toplam kömür rezervimiz 14 milyar ton. Hangi rakamı abartacağız, hangi rakamı küçülteceğiz bunu çok iyi bilmemiz lazım."

 

"ELEKTRİK DAĞITIMINA 4 MİLYAR DOLAR YATIRIM"

Törende konuşan EPDK Başkanı Hasan Köktaş ise Elektrik Piyasası Kanunu’nun yasalaştığı 2001’den bugüne, özel sektör tarafından yaklaşık olarak 20 bin MW kurulu gücünde, 750 proje tamamlandığını söyleyerek, "Geçtiğimiz yıl toplam yatırım tutarı yaklaşık 5 milyar dolara ulaşan ve kurulu gücü 3 bin 700 MW olan 166 proje tamamlandı. Bu yılın ilk 2 ayında sessiz ve sedasız şekilde irili ufaklı 16 hidroelektrik, 7 rüzgar ve 5 doğalgaz olmak üzere, santraller tamamlanarak 2013 yılı itibariyle kesin kabulleri yapıldı. Özel şirketler son iki yılda 2 buçuk milyar liranın üzerinde yatırım yaptı. Önümüzdeki 3 yıl içinde 4 milyar dolar daha ilave yatırım yapacaklar." şeklinde konuştu.

 

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz da konuşmasında Elektrik Kanunu’nda yer enerji borsasının önemine dikkat çekerek, "Enerji borsasının sektörün tüm paydaşlarının işleyişinde aktif olarak yer alacaları ve bağımsız yapıda kurulması, borsanın etkili işleyişi açısından önemlidir. Bu borsanın Güney Doğu Avrupa ve yakın doğu bölgelerinde tüm piyasa katılımcıları için de bir çekim merkezi olacağının altını çizmek isterim." dedi. MÜSIAD Yönetim Kurulu Başkanı Nail Olpak da elektrik dağıtımında orta ölçekli yatırımcılara daha fazla fırsat verilerek, onların da büyümesinin önünün açılması gerektiğine dikkat çekti.

www.medya365.com

24.04.2013

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR