Novosibirskli bilim adamları tarafından ucuz güneş pilleri basılıyor

Novosibirsk kentindeki “SAN” inovasyon firmasının uzmanları tarafından güneş pili üretimi için benzersiz teknoloji hazırlandı. Kasım ayında Moskova’da yapılacak nanoteknolojiler forumunda ve gelecek yıl Münih’te düzenlenecek özel sergide yeni teknolojinin tanıtımı yapılacak. “SAN” firması Natalya Stasük,yeni teknolojinin güneş enerjisinden yararlanmada devrime yol açacağı kanısını belirterek şunları söyledi:

 

“SAN” firması, Rusya’da nanomürekkep üretimi ve nanobasım ile uğraşan bir tek firmadır. Biz 50-yi aşkın ülkeye mamullerimizi satıyoruz. Ürettiğimiz printerler görüntüleri mobilya, çini karo, ev işlerinde kullanılarn teknik araçlarına vs.ye geçirebilir.

 

Şimdi “SAN” firması yeni teknolojisini testlerden geçiriyor. Güneş pillerinin fotoelemanları boya biçiminde elverişli yüzeylere basılabilecek. Silisyum paneller yerine nanomalzemeler kullanılacak. Bu da bir nevi devrim olarak nitelendirilebilir.

 

Yeni teknoloji konulu araştırmalara 40 milyon dolar kadar yatırım yapıldı. Yeni metod yüzeye geçirilen iş tabakasını düzemek olanağını veriyor. Bu sayede güneş pilinin kalitesi iyileşiyor, üretimin maliyeti ise önemli derecede azalıyor. Eksperlerin kanısınca Novosibirskli bilim adamları tarafından hazırlanan yeni teknoloji, Rusya’nın güneş enerjisinden yararlanmada silisyum dönemini aşmasına yardım edecek.

 

“SAN” firmasının uzmanları tarafından hazırlanan teknolojinin benzeri yoktur dünyada. Fakat güneş pillerinin basılması düşüncesi, yeni bir düşünce değildir. İki yıl önce Avustralya bilimsel ve tatbiki incelemeler Örgütü, kağıt para basımında tatbik edilen teknolojiye uygun olarak polimerler üzerine güneş pili basımına başladığını açıkladı. Fakat polimer güneş pillerinin veriminin, silisyum pillerinkinden %5 daha düşük olduğu açık oldu. Novosibirskli uzmanlar Avustralyalı meslektaşlarının deneyimini dikkat inceleyerek bazı noksanlara işaret ettiler. Natalya Stasük bununla ilgili olarak şunları söyledi:

 

Avustralya’da plazma sprey kaplama metodu veya başka bir benzer metod tatbik ediliyor. Gerekli donatımın bedeli yüksek ve ilgili teknolojik süreç çok güçtür. Tüm bunlar güneş pili üretiminin maliyetini arttırıyor.

 

Novosobirsk’te  hazırlanan teknolojinin böyle noksanları yoktur. “SAN” firması daha önce de inovasyon alanında başarılı faaliyet yürüttü. Bu firmanın uzmanları geçen yılın Kasımında su yüzeyinde basım işini yapabilen dünyada ilk printerin tanıtımını yaptılar. Örnek olarak fincan tabağındaki mayı üzerine renkli bir resim geçirildi.

 

Yeni teknoloji sayesinde  güneş pili elektrikli otomobilin üzerine basılabilecek. Bu da otomobil endüstrisinde devrime yol açacak.

http://turkish.ruvr.ru

13 Şubat 2011

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR