Güneş paneli krizinde Almanya Çin’e yüksek vergi uygulamasına karşı

Avrupa Birliği ile Çin arasındaki güneş paneli krizinde Almanya devrede. Sorunun çözülmesi için aracılık yapan Almanya’nın başkenti Berlin’de Başbakan Angela Merkel Çinli mevkidaşı Li Keqiang’ı ağırladı.

 

Tüm taraflara zarar verecek ticarî bir savaşı engellemek için ellerinden geleni yapacaklarını belirten Berlin hükumeti, Avrupa Komisyonu’nun Çin mallarına getirmeyi planladığı ek vergilere de karşı olduklarını kaydetti.

 

Keqiang her iki taraf için de destekleyici olmanın öneminin altını çiziyor:

 

“Eğer Avrupa birlik içinde olursa, eğer Avrupa refahta olursa eğer Avrupa istikrarlı ve güçlü kalırsa bu sadece AB ve Avrupa için değil, aynı zamanda Çin’in kendi gelişimi için de iyidir.”

 

Merkel, sorunun çözümü için bir müzakere takvimi oluşturulmasını istiyor. Verginin arttırılmasını isteyen ülkelerin başında Fransa ve İtalya geliyor. Reuters’in anketine göre 27 birlik ülkesinin 15’i uygulamaya karşı çıkarken, 6’sı destekliyor. Diğer altı ülke ise görüş bildirmekten kaçınıyor.

 

Avrupa Birliği haksız rekabet olduğu gerekçesiyle çok düşük fiyatlarla piyasaya sunulan Çin malı güneş enerjisi panellerine yüzde 47’ye varan oranlarda vergi uygulamayı istiyor.

 

Çin ve Avrupa Birliği ülkeleri arasındaki ticaret hacmi yıllık 290 milyar euroyu buluyor. Almanya ise Çin’in Avrupa’daki en büyük ticaret ortağı.

http://tr.euronews.com

27 Mayıs 2013

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR