Tesla, Bu Yıl ABD`deki Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Sayısını 3 Katına Çıkartacağını Duyuruyor

 

Elektrikli araç üreten firmalar arasında en ciddi yatırımcı durumundaki Tesla, ABD`deki elektrik şarj istasyonu sayısını 2013`te 3 katına çıkartacaklarını ve ABD`nin bir ucundan diğerine elektrikli araçla seyahat yapmayı mümkün hale getireceklerini açıkladı. Firmanın kurucularından birisi ve mevcut CEO`su olan Elon Musk, şimdilik ilk 2 hedeflerini yani az sayıda ama yüksek fiyata satılacak elektrikli araba (Roadster) ve çok sayıda ve orta gelir sınıfa hitap edecek Sedan tipi elektrikli araba (Model S) üretmeyi başardıklarını, şimdi ise sırada şarj istasyonlarını yaygınlaştırmanın olduğunu açıklıyor.

 

Bir konferansta konuşma yapan Elon Musk, süper şarj adını verdikleri hızlı şarj teknolojisini iyice mükemmelleştirdiklerini ve böylece istasyon sayısını artırma yolunda çok önemli bir virajı geride bıraktıklarını açıkladı. Musk, daha önce tanıtımını yaptıkları [1] güneş enerjili ve ücretsiz şarj imkanı sağlayan şarj istasyonlarını da kurmaya başladıklarını açıklamakta. Musk ayrıca mevcut Sedan tipi araçlarından çok daha ucuza satacakları bir model üzerinde de çalışmayı sürdürdüklerini ve 3-4 yıl içinde bu aracın da piyasaya sürüleceğini söylüyor.

 

Aynı zamanda PayPal`un da kurucu ekibinde yer alan Elon Musk, geleceğin elektrikli araçlarda olduğunu ve tüm otomotiv firmalarının da bunu bilmesine rağmen hala petrol devleri yüzünden hibrit araçlara yöneldiklerini ifade ediyor. Musk, benzinve akaryakıtın doğa üzerindeki etkileri konusunda petrol devlerinin kasıtlı bir yanlış yönlendirme içinde olduklarını ve aslında petrole de insan sağlığı üzerinde uzun vadeli etkileri nedeniyle tıpkı alkol ve sigarada olduğu gibi ilave vergiler getirilmesi gerektiğini söylüyor. Musk ayrıca elektrikli araçların sadece kişisel kullanımda değil, toplu taşımada da çok etkin bir hale getirilmesi gerektiği görüşünde.

www.turk.internet.com

03.06.2013

 

-.-

 

[1] - Tesla Firması ABD`de Elektrikli Otomobilleri İçin Ücretsiz Şarj İstasyonu Ağı Kuruyor

 

Elektrikli otomobil üretiminde öncü firmalardan birisi olan Tesla Motors, dün güneş enerjisiyle beslenen yeni bir şarj istasyonunun tanıtımını gerçekleştirdi. Firma bu istasyonunun farklı bir teknolojiye sahip olduğunu ve elektrikli araçlardaki şarj süresini muazzam ölçüde kısaltarak adeta bir benzin istasyonu gibi hızlı işlev gördüğünü açıklıyor. Üstelik yapılan açıklamalara göre bu istasyonlarda elektrikli araç şarj etmek ücretsiz olacak.

 

Tesla Motors CEO`su Elon Musk, firmanın tasarım stüdyosunda düzenlenen bir basın toplantısında yaptığı konuşmada Supercharger adını verdikleri bu yeni nesil şarj istasyonlarından 6 tanesini ABD California`da hizmete açtıklarını duyurdu. Elektrikli araçların benimsenmesinin önünde bazı temel engeller bulunduğunu söyleyen Musk bu engellerin inovasyon sayesinde aşılabileceğini ifade etti. Bu engellerin en önemlilerinden birisinin elektrikli araçlarla yapılabilecek mesafe ve şarj sorunları olduğunu belirten Musk, yeni şarj istasyonları sayesinde bu sorunu aştıklarını söylemekte.

 

Tesla firması yetkililerinin yaptığı açıklamalara göre, yeni nesil teknoloji sayesinde geliştirilen sarj istasyonları bu sorunları ortadan kaldırmayı amaçlıyor. Tesla`nın Model S adlı otomobilleri için geliştirilen şarj istasyonlarında yarım saatlik bir şarj ile araç 250 km yol kat edebiliyor. Üstelik bu istasyonlar güneş enerjisi ile besleniyorlar ve sürücülere ücretsiz bir hizmet sağlıyorlar. Tesla firması bu istasyonlardan henüz 6 adet açtıklarını ancak 2 yıl içinde istasyon sayısını 100`e çıkartacaklarını açıklamakta.

www.turk.internet.com

25.09.2012

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR