Bakan Güler, Davos ta enerji görüşmeleri yapacak ...

 

Dünya Ekonomik Forumu na katılmak için İsviçre nin Davos kasabasına gelen Enerji Bakanı Hilmi Güler, Davos taki görüşmelerinin ekonomiden daha çok enerji ağırlıklı olacağını söyledi.  

 

Davos taki gündem hakkında ve Türkiye nin enerji gündemi hakkında açıklamalarda bulunan Güler, "Davos ta normal gündemin dışında randevularımız var. Bu görüşmeler daha çok enerji ağırlıklı olacak. Pek çok ülkenin bakanlarıyla ve aynı zamanda çeşitli şirketlerin yönetim kurulu başkanlarıyla görüşmelerimiz olacak. Davos bu yıl ekonomiyle beraber enerji ağırlıklı olacağı için, burada daha çok son gelişmeleri görüşeceğiz" dedi.

 

Türkiye yle İran arasındaki doğalgaz sorunuyla ilgili bir soruya Güler, "Şu an orada soğuk kış şartları hüküm sürüyor. Biz daha önce aldığımız tedbirlerle ve kendi imkanlarımızla bu kışı geçiriyoruz. Hem yeraltı depomuz, hem Azerbaycan dan gelen Şahdeniz gazı, hem de özel sektörden aldığımız gaz sorun yaşamamızın önüne geçti. Aynı zamanda Marmara daki enerji terminalindeki çıkış kapasitesini artırmıştık. Dolayısıyla en az etkiyle halkımızı üşütmeden kışı geçirmeye çalışıyoruz" diye cevapladı.

 

Shell in Irak Hükümeti ve Türkiye ile beraber ne kadar doğalgaz üretmeyi planlıyor şeklindeki soruya Güler, "Görüşme sürecinin devam ettiğini söyleyebilirim. Yakında onlarla hem Türkiye de hem de ABD de görüşmelerimiz olacak. Onlar netleşince, size daha detaylı bilgi verme imkanımız olacak. Shell, Irak ın master planını hazırlıyor. Dolayısıyla bizle de görüşmeleri var. Ancak dediğim gibi burada hem petrol hem de doğalgaz konusunda Shell ile görüşmelerimiz sürüyor ama bu görüşmeler epey bir zaman alacağa benziyor" dedi.

 

Güler, Nabucco ya altıncı ortakla ilgili olarak da, "Altıncı ortağa karar verdik. Alman RWE firması ile inşallah birlikte çalışacağız. Dolayısıyla çalışmalar bu yönde devam edecek. Altı ortakla çalışmalar sürecek, şu an için 7. bir ortak söz konusu değil" açıklamasında bulundu.

İstanbul 23.01.2008   

iha.com.tr

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR