Avrupalı sanayiciler yüksek enerji fiyatlarına dikkat etmeli!

Avrupa Komisyonu, Avrupa Birliği’nde enerji fiyatlarının ABD’ye göre oldukça yüksek seyretmesine rağmen Avrupalı sanayicilerin şu ana kadar oldukça iyi rekabet ettiğini, ancak yüksek enerji fiyatlarına dikkat edilmesi gerektiğini söylüyor.

 

ABD’deki ‘kaya gazı devriminin’ ardından Avrupa’daki sanayiciler, ABD’dekilere oranla elektrik için iki kat fazla, doğalgaz için ise dört kat fazla ücret öder hale geldi.

 

Sanayiciler, rekabet güçlerine zarar veren bu durum karşısında AB’nin yeterince adım atmamasından şikayet ediyor. AB liderleri, Mart ayında düzenleyecekleri zirvede bu konuyu görüşecek.

 

Avrupa Komisyonu’nun zirve öncesinde hazırladığı ve Reuters’ın ulaştığı bir rapor taslağına göre Brüksel; Avrupalı sanayicilerin enerjiyi daha tasarruflu kullanarak enerji fiyatlarında makasın açılmasının yol açtığı etkilerin üstesinden şu ana kadar gelmeyi başardığı görüşünde.

 

Taslakta, ‘AB-ABD enerji kullanım yoğunluğu eğilimlerindeki ayrışma, AB sanayisinin ABD’deki fiyat farkını telafi etmesine kısmen yardımcı oldu ve ABD’deki kaya gazı artışına karşı bir tampon görevi görmüş de olabilir’ denildi.

 

Değerlendirmeye göre AB ve ABD arasındaki mal ticareti AB lehine olmayı korudu, dolayısıyla AB’nin ABD piyasasındaki performansında görünür bir düşüş yaşanmadı.

 

Rapora göre ABD’deki enerji fiyatları henüz kaya gazı ihracatının etkilerini de görmüş değil.

 

‘Gelecekte [kaya gazının ihracata] açılması, AB ile fiyat farkını sınırlı tutabilir’ görüşünü dile getiren Komisyon’a göre, kaya gazının çevre ve sağlık sebebiyle üreticilerine getireceği ek maliyetler de ABD’deki enerji fiyatlarının önümüzdeki dönemde artmasına yol açabilir.

 

Öte yandan Komisyon, fiyat farkının tam etkisinin biraz gecikmeyle hissedilebileceği uyarısında bulundu ve sanayicilere, yüksek enerji fiyatları karşısında dikkatli davranma çağrısında bulundu.

 

Rapor taslağında, ‘Dahası, maliyet düşürme seçeneklerinin azalması ve çalışmalardaki artış sebebiyle enerji verimliliğindeki gelişmeler AB’de yavaşlayabilir ve ABD’de hızlanabilir’ denildi. (Kaynak: EurActiv)

www.enerjipostasi.com

08 Ocak 2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR