Nasdaq, Türkiye`nin enerji borsası EPİAŞ`ta yer almak için devreye girdi!

 

Enerji Borsası’na ‘Amerikalı ortak’

Avrupa’nın önde gelen enerji borsası EEX ve Amerikalı özel borsa Nasdaq, Türkiye’nin enerji borsası EPİAŞ’ta yer almak için devreye girdi. İlk olarak EPİAŞ’ta tutulacak yüzde 10’luk hissenin bu yabancı şirketlerden birine verilebileceği belirtildi.

 

EPİAŞ’ın, dünyanın en büyük 3. enerji borsası olması hedefleniyor. Borsa için TÜSİAD üyesi işadamlarının da hissedarlık takibinde olduğu, önümüzdeki dönemde borsadaki özel sektör payı için talep toplanacağı ifade edildi.

 

Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) Yönetim Kurulu Başkanı ve Limak Holding’in patronu Nihat Özdemir, “Borsa İstanbul önce stratejik ortağı belirleyecek. Ama bu ortağın yönetim kurulunda temsili olmayacak. Piyasa katılımcısı olma zorunluluğu var. Merkezin neresi olacağı kesinleşmedi ama kısa vadede Ankara ile başlaması daha sağlıklı görünüyor. Bugün Ankara olur sonra İstanbul’a taşınabilir” dedi.

 

Faturalar azalacak mı?

Elektrik dağıtımındaki kayıp-kaçak oranının 3 yıl içinde yüzde 10’un altına ineceğini belirten Özdemir, bu hedefin gerçekleşmesi halinde Türkiye ekonomisinin her yıl 2 milyar lira kazanacağını söyledi. Özdemir, “Türkiye genelinde 2 yıl önce kayıp-kaçak oranı yüzde 17 iken bu yıl 2012’nin sonunda bu oran yüzde 13 oldu. 4 puan iyileşme var. Ama Dicle ile Van Gölü bunların en yükseği. Ben üç yıl içinde Türkiye ortalamasının yüzde 10’un altına geleceğine inanıyorum. Dört puan iyileşmek demek 10 milyar kilovatsaat demek. Bunun karşılığı da her sene Türkiye ekonomisine 2 milyar liranın girmesi demektir.”

 

Tele kanca atıyorlar

Enerji şirketlerinin yöneticileri, elektrik hatlarının yer altına alınmasıyla hem kaçak elektrikte, hem de teknik kayıplarda ilerleme kaydedileceğini belirtti. Yetkililerin verdiği bilgiye göre, açıktaki elektrik hatları için yaygın olarak kullanılan “kanca atma yöntemi”, hatlar yeraltına alınınca uygulanamayacak. Şirketler, her bir bölge için ayrı kaçak elektrik tedbirleri almaya hazırlanıyor. MİTHAT YURDAKUL

http://ekonomi.milliyet.com.tr

31.07.2013

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR