`Karaman`da Modern Sulama Sistemine Geçilmesi Mecburiyet`

Karaman Valisi Murat Koca, ilin en az yağış olan bölgede yer aldığını belirterek, "Bu Bereketli topraklarda israfın önüne geçmek için modern sulama sistemlerine geçilmesi bir mecburiyet."

 

Karaman`ın Akçaşehir beldesinde Akçaşehir Sulama Kooperatifi tarafından yaptırılan Yeraltı Sistem Kapalı Şebeke Sulama Projesi`nin açılışı düzenlenen törenle yapıldı. Törene, Vali Murat Koca, milletvekilleri Lütfü Elvan ve Mevlüt Akgün, Garnizon Komutanı Jandarma Albay Mustafa Akış, İl Emniyet Müdürü Lütfü Sönmez ile kooperatif üyeleri ve vatandaşlar katıldı. Kuyudan ilk suyun akıtılmasının ardından Akçaşehir Sulama Kooperatifi Başkanı Mevlüt Sarıbaş, kooperatif çalışmaları hakkında protokol üyelerine bilgi verdi. Akçaşehir Belediye Başkanı Şaban Atçeken ise kapalı şebeke sulama sisteminin Akçaşehir`e ve Karaman`a hayırlı Uğurlu olması dileklerinde bulunarak, "Bu projenin Türkiye`de gerçekleştirilen ilk projelerden birisi olduğunu söyledi. Atçeken, kapalı sisteme geçişin aynı zamanda modern tarıma geçişin de bir başlangıcı olduğunu sözlerine ekledi.

 

Vali Murat Koca da konuşmasında suyun insanların temel ihtiyacı olmasının yanı sıra, başka ekonomik faaliyetlere kaynaklık etmesi açısından hayati bir kaynak olduğunu vurgulayarak, "Dolayısıyla su kaynaklarının geliştirilmesi, ekonomik üretkenlik ve sosyal hayata doğrudan katkı yapmaktadır. Sürdürülebilir, kalkınma politikası doğrultusunda su kaynaklarını tasarruflu kullanma bilincini yerel, bölgesel ve ulusal ve uluslararası düzeyde geliştirilmesi önem kazanmaktadır. Dünyada su kaynaklarının azaldığı günümüzde halkımızın da su tüketimi konusunda çok dikkatli olması ve gerekli hassasiyeti göstermesi gerekir. Unutulmamalıdır ki insanların ihtiyaçları sınırsız, su kaynakları sınırlıdır."

 

Dünyada ve Türkiye`de gerçekleşen yıllık yağış miktarları hakkında istatistik bilgiler de veren Vali Koca, "Karaman en az yağış olan bölgelerden biridir. Yağışların az olması nedeniyle bu Bereketli topraklarda israfın önüne geçmek için modern sulama sistemlerine geçilmesi bir mecburiyettir. Sulamada maliyetlerin düşürülmesi için natif enerji kaynaklarını öne çıkarmak zorundayız. Yeraltı su seviyeleri düştükçe suları yeryüzüne çıkarmak için harcanan enerji miktarı da artmakta. Böylece tarımsal girdilerde de artış olmaktadır. Kapalı şebeke sulama sistemlerinde su ve enerji tasarrufu yanında iş gücünde de tasarruf sağlanmaktadır. Bu bakımdan daha az su tüketimi ile daha çok ürün elde edilmesi sağlanabilecektir" diye konuştu.

 

Milletvekili Mevlüt Akgün de, gerçekleştirilen açılışın Akçaşehir`e, tarım altyapısına, sulamaya ve Akçaşehir ekonomisine katkıda bulunmasını temenni ederek, bu bölgenin Karapınar havzasından sonra Türkiye`nin en az yağış alan bölgesi olduğuna dikkat çekti. Mevsimlerin kurak geçmesi ve yağış azlığı nedeniyle yeraltı sularının zamanla çekilmesi, bölge halkının yaşamı ve üretim şartlarını zorlaştırdığını ifade eden Akgün, bölgede gittikçe azalan su varlığını Göksu Projesi gibi dışarıdan getirilecek su ile zenginleştirme çalışmalarının devam ettiğini, diğer yandan da bu çalışmalar devam ederken bölgedeki açık sulamaların mutlaka kapalı şebeke sisteme taşıma suretiyle Sudan tasarruf edilmesi gerektiğini söyledi.

 

Milletvekili Lütfü Elvan ise yaptığı konuşmada, bölgenin en önemli sorunu olan kuraklığa dikkat çekerek, "Tarihte Mezopotamya`nın verimli topraklarından ve bu topraklardan elde edilen ürünlerden örnekler vererek, bu bölgenin günümüzde çölleştiğini ve bu bölgeyi tekrar canlandırmaya çalıştıklarını söyledi. Karaman`dan Konya`nın Karapınar ilçesine kadar olan bölgenin çölleştiğini ve gelecek nesiller için bir risk taşıdığını ifade eden Elvan, bu riskleri ortadan kaldırmak için bölgeyi canlı, yağış alan ve yemyeşil bir bölgeye dönüştürebilmek için çalıştıklarını, kooperatiflerin son yıllarda başarılı çalışmalar yürüterek, bu bölgede kapalı sistem oranının arttığını ve vahşi sulama sisteminin düştüğünü sözlerine ekledi.

www.haberler.com

27.08.2013

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR