Rüzgar Enerjicilerinin Cunda ısrarı …

Balıkesir in Ayvalık ilçesinin birinci derece doğal SİT, Tabiat Parkı ve Milli Park koruma zırhına bürünmüş olan Alibey Adası na (Cunda), girişimci firmanın 24 adet rüzgâr tribünü ısrarı sürüyor. Rüzgâr santralinin doğal dokuda oluşturacağı tahribat çevrecileri ve yöre halkını ayağa kaldırdı. Başkan Türközen, santral için Cunda dan vazgeçilememesinin mantıksız olduğunu söyledi.

 

" Balıkesir Ayvalık Rüzgâr Enerjisinden Elektrik Üretme Santrali " adlı şirket, yöre halkının ve belediyenin direnmesine karşı Cunda ısrarından vazgeçmiyor. Zeytin ve çam ağaçlarıyla kaplı Derviştepe, Alibeytepe, Çimtepe, Deveboynutepe ve Aktepe mevkilerindeki yaklaşık 7 kilometrelik hazine arazileri üzerinde itirazlar hiçe sayılıp, rüzgâr santrali kurulmak istenmesi manidar bulundu. 2003 yılında üretim lisansı alan şirketin, yeniden müracaatı tepki çekti.

 

CUNDALILAR, BERGAMA KÖYLÜSÜ GİBİ MÜCADELE EDİYOR

Alibey Adası nı Kalkındırma ve Koruma Derneği yöneticilerinin, Cunda da rüzgâr enerjisi üretmek isteyen Balıkesir Rüzgâr Enerjisinden Elektrik Üretimi Santrali Limited Şirketi 11 Eylül 2006 tarih ve EÜ/207-3/352 lisans numarasıyla Cunda da 30 MW enerji üretmek üzere, 24 adet rüzgar tribünü kurmak için lisans alıp, Ama söz konusu şirketin bu amaçla müracaat ettikleri bölgede bulunan Derviş Tepe, Alibey Tepe, Çim Tepe, Deveboynu Tepe ve Aktepe alanları Milli Parklar ın sınırları içerisinde ve Mutlak Koruma Alanı sınırları içerisinde olmasından dolayı ilgili bakanlıklara yapmış olduğu itirazlar sonuç vermiş ve şirketin Cunda için yapacağı yatırımın lisansı iptal edilmişti.

 

Alibey Adası nı Kalkındırma ve Koruma Derneği yöneticileri, sebep oldukları lisans iptali dışında ada halkı ile birlikte başlattıkları dev imza kampanyasıyla da kamuoyu oluşturarak Cunda ya Rüzgâr Tribünü kurmak için uğraşan şirketin bu yöndeki girişimlerinin önünü bir kez daha kapatmışlardı.

 

Ancak, Cundalıların istememesine ve rüzgâr tribünlerinin kurulmasının öngörüldüğü alanların mutlak koruma alanı bölgesinde olmasına rağmen şirket pes etmemekte direniyor. Balıkesir Ayvalık Rüzgâr Enerjisinden Elektrik Üretme Santrali adlı şirket, geçtiğimiz günlerde yeniden lisans başvurusu yaparak, bölgede rüzgâr enerjisi santrali kurmak için girişimlerde bulunması ise tepkilere neden oluyor.

 

BAŞKAN TÜRKÖZEN, "BU ISRAR ANLAMSIZ"

Yapılan ısrarın anlamı olmadığını söyleyen Ayvalık Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen, projenin Bursa Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu ve Ayvalık Belediye Meclisi tarafından doğal dokuya zarar vereceği gerekçesiyle defalarca reddedildiğini söyledi.

 

Türközen, " Cunda Adası Koruma ve Kalkındırma Derneği ise, bin imza ile Çevre ve Orman Bakanlığı na başvurdu. İlgili şirket projeyi tamamlamak için yeni bir girişimde daha bulundu. Biz rüzgâr enerjisine değil, firmanın Cunda ısrarına karşıyız. Bu projenin yeniden dayatılmasının manası yok. Cunda Adası nı bıraksınlar, rüzgâr enerjisi santralini Cennet Tepesi ne kursunlar. Biz, belediye imar planına Cennet Tepesi nde 200 dönüm rüzgâr enerji alanı işlettik. Gelip Tabiat Parkı içerisine 24 direk dikeceksin, bunların geçiş yolu yapılacak, her bir direk 12 metre çapında ankraj betonla sabitlenecek, direklerin arasına malzemelerin konulacağı odacıklar yapılacak, 24 direğin enerjisi tek hatta düşürülüp santrale taşınacak. O zaman santrali denizin üzerine kursunlar, çevreye daha az zararı olur " dedi.

 

YABANCI ORTAK ARANIYOR SÖYLEMLERİ

"Referans" gazetesinin Ekim 2009 tarihli haberinde ise, firmanın proje için yabancı ortak arayışında olduğu belirtilerek, gazetedeki haberde şu görüşler kaydedildi; " Adana, Sındırgı, Bandırma da faaliyette olan hidroelektrik santralleri dışında rüzgâr enerjisine de yatırım yaptıklarını belirten Yırcalı Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Rona Yırcalı, bu alanda izinlerinin alındığını ve ölçümleme çalışmalarının bittiğini açıkladı. Yırcalı, 2010 yılında da rüzgâr enerjisi yatırımlarımız tamamlanacak. Akhisar, Cunda ve Samandağ da düşündüğümüz rüzgâr enerjisi santrali yatırımı için ise yabancı ortaklarla görüşmelerimiz sürüyor. Finansman kolaylığı açısından yabancı ortak önemli “ dedi.

www.medya73.com / 13.12.2009

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR