Hastanenin Enerji İhtiyacı Güneşten Karşılanacak

İnönü Üniversitesi, kuracağı güneş santraliyle Tıp Fakültesi Turgut Özal Tıp Merkezinin enerji ihtiyacının bir bölümünü karşılayacak.

 

Rektörlük senato salonunda düzenlenen törenle santralin kurulumu için protokol imzalandı. Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik, törende yaptığı konuşmada, 5 megawatt gücünde bir güneş santralini üniversiteye kazandırmanın mutluluğu içinde olduklarını belirtti.

 

Kurumların enerji ihtiyacını güneş gibi doğal kaynaklardan sağlamasının önemli olduğunu vurgulayan Çelik, tesisin 19 milyon liraya mal olacağını, maliyetin yüzde 85`ine yakınının banka kredisiyle temin edileceğini kaydetti.

 

Bu santralin İnönü Üniversitesi`nin öz kaynaklarıyla yaptığı bir yatırım olduğunu vurgulayan Çelik, şöyle devam etti:

 

"Güneş santrali, iklim koşulları iyi giderse 2014 yılının yaz ortasında teslim edilecek. Santral, 7 yıl içinde maliyetini amorti edecek. Bu tip güneş santrallerinin ömrü minimum 25, ortalama 40 yıl. Santral geriye kalan 19 yıl İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi`nin enerji ihtiyacının yüzde 32`sini karşılayacak. Enerji fiyatlarında yılda yüzde 10`luk bir artışı ön görürsek gelecek 20 yılda 300 milyon lira tasarruf sağlamış olacağız. Bu santralin en önemli özelliği Türkiye`nin bildiğimiz kadarıyla en büyük güneş enerji santrali olmasıdır."

 

Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ünsal Özgen de Türkiye`nin yıllık ortalama bin 700 saat civarında aktif güneş enerjisi üretebilecek potansiyeli olduğunu belirterek, Almanya`nın bunun yarısını üretebilecek kapasitesi olmasına karşılık Türkiye`nin bin katından fazla yatırımı ve tesisi bulunduğunu ifade etti.

 

Turgut Özal Tıp Merkezi`nin 130 bin metrekare kapalı alanı olduğunu anlatan Özgen, bin 100 yatak kapasiteli hastanenin klimayla ısıtılarak soğutulduğunu kaydetti. Özgen, "Geçen yıl 29 milyon kilowatt/saat elektrik kullandık, 8,3 milyon lira elektrik faturası ödedik. Bu elektriğin yarısından fazlası gündüz kullanılıyor" diye konuştu.

 

Yılda 8,5 milyon kilowat/saat enerji üretecek

Güneş enerjisi santralinin yaklaşık 100 dönümlük alana yapılacağına işaret eden Özgen, "Tesis, 20 bin nüfuslu bir ilçenin elektrik ihtiyacı kadar enerji üretecek. Turgut Özal Tıp Merkezi`nin gündüz ihtiyacının belli bir bölümünü karşılayacak. Tesisin bir yılda üretmesi planlanan elektrik 8,5 milyon kilowat/saattir" dedi.

 

İhaleyi alan firmanın yetkilisi Evren Evcit de İnönü Üniversitesi`ne kuracakları santralin Türkiye`deki kurulu güneş enerjisi gücünün yüzde 60`ını oluşturacağını belirterek, bir devlet üniversitesinin bu adımı atmasının önemli olduğunu vurguladı. Malatya (AA)

www.haberler.com

01.11.2013

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR