Kayıp-kaçak aynen devam

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, İTHİB’in elektrik faturasında her ay yer alan yüzde 15’lik kayıp-kaçak bedeliyle ilgili açtığı davayı kazanmasına ilişkin “Mahkeme bu konuda EPDK’ya ‘Kurul kararı alın’ diyor. EPDK kurul kararı alacak, bu rakamlardan geri dönüş söz konusu değil” dedi.

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, elektrik faturalarına yansıyan kayıp kaçak bedelinden ‘geri dönüş yok’ mesajı verdi. Kayıp kaçak bedelinin alınmamasıyla ilgili İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği’nin (İTHİB) girişimini hatırlatan Yıldız, “Mahkeme bu konuda EPDK’ya ‘kurul kararı alın’ diyor. EPDK kurul kararı alacak, bu rakamlardan geri dönüş söz konusu değil” dedi. Yıldız, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda milletvekillerinin soruların verdiği yanıtta Türkiye’de yıllık 242 milyar kilovatsaat elektrik kullanıldığını belirtti.

 

AYRI BİRİM EKLEMEDİK

Kaçak kullanıma dikkat çeken Yıldız, “O kullanmıyor, bu kullanmıyor, kim kullanıyor bu elektriği? O yüzden biz bunların tek tek üzerine gitmek zorundayız. Faizini sildi, indirimini yaptı, ‘abone ol’ dedi, buna rağmen olunmuyor, bundan sonra elektrik kesilecek” diye konuştu. Özelleştirme başlamadan önce 100 liralık fatura değerinin halen 100 lira olduğunu anlatan Yıldız, yapılan değişikliğin faturayı oluşturan her dilimin şeffaf bir biçimde gösterilmesinden ibaret olduğunu söyledi. Yıldız, “Böyle yapmakla ayrı bir birim eklemiş değiliz. Konu olan bunların gösterilmesi ya da gösterilmemesi. Ek konulmuş olması veya olmaması değildir” diye konuştu. Doğalgaz alımında “al ya da öde” uygulamasıyla ilgili yorumlar da yapan Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

Kaçağa 2.8 milyar TL

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, kaçak ve kayıtdışı elektrik kullanımının önlenmesi amacıyla elektrik dağıtım şirketleri tarafından elektrik abonelerinin ölçü sistemlerinin kaçak kullanımı engelleyecek şekilde kontrol edildiğini de ifade etti. Yıldız, 2003’ten 1 Kasım 2013’e kadar yapılan etkin kayıp-kaçak tarama çalışmalarına göre yaklaşık 51.8 milyon abonenin kontrolünün gerçekleştirildiğini bildirdi. Yıldız, “Bu kapsamda, toplam 10.84 milyar kWh, yani 2.8 milyar liralık kaçak tahakkuku gerçekleştirilmiş olup, 671 bin abone hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulmuştur” dedi. Yıldız özelleştirilen elektrik dağıtım şirketlerine ise kayıp kaçakları azaltma zorunluluğu getirildiğini ifade ederek ülke genelinde kayıp kaçakta 2015 yılı hedefinin yüzde 10 olarak belirlendiğini kaydetti. Erdinç ÇELİKKAN / ANKARA

www.hurriyet.com.tr

16.11.2013

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR