Dev güneş santralı yolda, 4 talip var

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız “Konya Karapınar’da 60 bin dönümde, minimum 300 megavatlık bir güneş santrali kuracağız. Dünyanın 4 büyük firması talip” dedi.

 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) kuruluşunun 12. yıldönümü törenle kutlandı.

 

Düzenlenen törene Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, EPDK Başkanı Hasan Köktaş, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji-Tabii Kaynaklar ve Bilim Komisyonu Başkanı Nihat Zeybekçi, SPK Başkanı Vahdettin Ertaş, bürokratlar, özel sektör temsilcileri katıldı.

 

Görevinde 6 yılı geride bırakan EPDK Başkanı Köktaş, elektrik üretimindeki özelleştirmelere dikkati çekerek, “Bugün gelinen aşamada 21 bin megavatı son 6 yılda olmak üzere son 10 yılda 23 bin megavata yaklaşan özel sektör yatırımı devreye girmiştir. Bu yıl devreye alınan 5 bin megavata yaklaşan özel sektör yatırımı cumhuriyet tarihimizin rekoru olacaktır” dedi.

 

Özel sektör rekor kırdı

Elektrik üretimi ve toptan satışı planlandığında geniş bir kesim tarafından “Türkiye enerji sektörü buna hazır değil” itirazları yapıldığını, EPDK üretim lisansları vermeye başladığında “özel sektörün devletin alım garantisi olmadan yatırım yapamayacağı veya finansman bulamayacağı” eleştirileri geldiğini anlatan Köktaş, “Bugün gelinen aşamada 21 bin megavatı son 6 yılda olmak üzere son 10 yılda 23 bin megavata yaklaşan özel sektör yatırımı devreye girmiştir. Bu yıl devreye alınan 5 bin megavata yaklaşan özel sektör yatırımı cumhuriyet tarihimizin rekoru olacaktır” diye konuştu.

 

Konya Karapınar’da

Kurulu gücü 2 bin 700 megavata ulaşan rüzgar tesisinin işletmeye geçtiğini bildiren Köktaş, hidroelektrik santrallerinin yapılamayacağının ifade edilmesine karşın son 10 yılda kurulu gücün yüzde 78 artışla 22 bin megavata ulaştığını ve bu yıl en fazla özel sektör yatırımının bu alanda tamamlandığını kaydetti.

 

Bakan Yıldız, “Konya Karapınar’da yarım metre aşağıda tamamen kirecin olduğu, hiçbir bitkinin yetişmediği, tarımsal alana açılmadığı, 60 bin dönümlük bir yerde minimum 300 megavatlık bir güneş santrali kurma imkanımız var.

 

Şu anda dünyanın 4 büyük firması talip. 600 megavatı resmi olarak çıkarmış durumdayız ama tarımsal sulamadan birçok uygulamaya varıncaya kadar 2-3 bin megavatlık arz ve talep oluşmuş olacak” diye konuştu.

 

EPDK 12. yaşını kutladı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, EPDK’nın 12. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen resepsiyona katıldı. Resepsiyonda pasta kesen Bakan Yıldız’a Ak Partili Hakan Şükür ve EPDK Başkanı Hasan Köktaş da eşlik etti. Ankara

http://ekonomi.milliyet.com.tr

04.12.2013

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR