Köylü, Sulama Amaçlı Elektrik Faturasına Çözüm İçin Güneş Takip Sistemli Güneş Enerjisi Kurdu

 

Ankara`nın Beypazarı İlçesi`ne bağlı Kayabükü Köyü`nde Tarım ve Köyişleri Bakanlığı destekli çiftçi Mesut Demirarslan`ın tarlasına sulama amaçlı güneş takip sistemli güneş enerjisi ile elektrik üretimi tesisi kuruldu. Bakanlıkça açılan hibe destekleme projelerine Türkiye`de tek başvuru yapan çiftçi Demirarslan`ın tarlasına kurulan projenin yüzde 50`si hibe olarak destekleniyor. Sistem sayesinde sulama amaçlı elektrik faturalarının asgariye indirilmesi hedeflendi.

 

Kurulumu gerçekleştiren proje sahibi elektrik elektronik mühendisi Emin Saraç, elektrik faturalarının yüksek gelmesi ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılması amacıyla Beypazarı`nın Kayabükü Köyü`ne kurduğu tesisin, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından kişi bazında onaylı, şebeke bağlantılı Türkiye`de ilk proje olduğunu söyledi. Saraç, şöyle dedi:

 

"Güneş takip sistemli güneş enerjisi tesisi 5 x 6.40 metre ebatlarında 2 panelden oluşuyor. Benzer proje Gazi Üniversitesi`ne ait. Sulama amaçlı, elektrik şebekesine bağlantılı. Her biri 4.6 kwh gücünde toplam 9.2 kwh elektrik üreten ve 15 evin elektrik ihtiyacını karşılayan, güneş takipli güneş enerjisi sistemi paneli 270 derece dönebilen ve güneşi takip eden bir sistem. Sabah güneş doğduğundan batıncaya kadar güneş ışınlarını alan ve 270 derece dönen sistem. Diğer sabit güneş enerjisi panellerinden daha fazla elektrik üretimi sağlıyor. Yılda 17 bin kwh elektrik üretiyor. Sabit olmayan ve tarlada alan kaplamayan ve ekilebilir alanları işgal etmeyen tesisin kurulduğu alanda üretimi engellemeyen, arazi kaybına sebep olmayan sistem, tarla sahibinin yıllık elektrik tüketiminin yüzde 25`ini karşılıyor."

 

Tarla sahibinin yıllık tüketiminin 75 bin kwh olduğu ve bu tüketimin yüzde 25`ini tarlaya kurulan 2 panel sayesinde karşıladığı belirtildi. Tesisin yaklaşık ömrünün 30 yıl olduğu ve bu süre içinde tarla sahibinin elektrik parası ödemeyeceği, elektrik şebekesine bağlantılı olması nedeniyle ürettiği enerjinin fazlasını da 13.3 dolar`dan devletten geri alacağı, ürettiği elektrikten fazla kullanım olursa sadece aradaki farkı başkent elektriğe ödeyeceği açıklandı.

 

Kayabükü köyü Muhtarı Muammer Köksal, köyün tarım arazilerine kurulan ve Türkiye`de tek proje olan güneş takipli güneş enerjisi siteminin yüksek gelen ve çiftçiyi zor durumda bırakan elektrik faturalarında büyük destek sağlayacağını belirtti. Muhtar Köksal, şöyle dedi:

 

"Köyümüzün içme suyu deposu içinde böyle bir proje yapmayı düşünüyoruz. Su deposunda aylık 1000 TL elektrik faturası geliyor. Köylüden bu parayı toplamakta zorluk çekiyoruz. Köyümüze de böyle bir tesis kurarak, elektrik faturasından kurtulmak istiyoruz. Tesisi gördük. Örnek olan bu tesis çiftçilerimiz ve bölge halkı gördükçe ilçemiz ve köyümüzde buna benzer tesisler hızla artacaktır."

 

Köy sakinlerinden Mehmet Durmuş ise, komşusunun tarlasına kurduğu tesisten randıman alması halinde kendisinin de kurdurmayı düşündüğünü söyledi. Durmuş, "Elektrik faturası çok yüksek geliyor. Bu nedenle sulama yapamıyoruz. Buralarda güneş baya kuvvetli. Bu tesis randıman verirse biz de kuracağız" dedi.

Ankara / Beypazarı (DHA)

www.sondakika.com

17 Aralık 2012

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR