Bakan Yıldız İsviçre - Türkiye Ekonomik Forumu’na katıldı …

Yıldız, boğazlardan geçen petrolün hem işlenmiş hem de ham hali ile neredeyse 170 milyon tonluk bir kapasitesi bulunduğunu, bunun Türkiye için iyi bir şey olmadığını belirtti.

 

Türkiye de boru hatları ile alakalı son 6 ayda yoğunlaşmış bir enerji diplomasisi bulunduğunu, bunlardan birinin de Samsun - Ceyhan petrol boru hattı olduğunu ifade eden Yıldız, Takribi 170 milyon tonluk boğazlardaki trafiğin, geçişin 50 milyon tonluk kısmını alabilecek önemli bir anlaşmadır bu dedi.

 

Türkiye ile İsviçre arasındaki karşılıklı temasların artmasının sevindirici olduğuna işaret eden Yıldız, ikili ticareti artırmak için ortak çalışmaların devam ettiğini söyledi. Taner Yıldız, İsviçre firmalarının son zamanlarda Türkiye ye olan ilgisinin de memnuniyetle karşılandığını da belirtmek isterim. Daha fazla İsviçre firmasının Türkiye de yapacakları çok fazla yatırım imkanları mevcut dedi.

 

TÜRKİYE HAK ETTİĞİ ÜYELİK TARTIŞMALARINA ENERJİ İLE SON VERMİŞTİR

Türkiye nin son 7 yılda doğal gazda yüzde 138 civarında, bütün enerji yapılanmasıyla beraber minimum yüzde 60 lar civarında büyüyen bir ülke haline geldiğine dikkati çeken Yıldız, şunları kaydetti : Enerji arz güvenliği ile alakalı Türkiye nin yapacağı çok fazla işi, yatırımı var. Çok fazla işbirliğine ihtiyacı var. Türkiye de tasarruf miktarları Türkiye nin büyüme hızından daha küçük olduğu için uluslararası sermaye her zaman ön planda. İsviçre ile gerçekleştirebileceğimiz hem çevre faktörü hem de yenilenebilir enerji kaynaklarıyla alakalı çok fazla yatırım var. İkimiz de AB üyesi ülkeler değiliz. Biz AB ye girmek istiyoruz. Çünkü Nabucco gibi projeler, Avrupa nın enerji arz güvenliği ile alakalı probleminin çözümünün önemli bir parçası haline gelmiştir. Bu, siyasi ve uluslararası ilişkilerden soyutlanacak bir durum değildir. Türkiye hak ettiği AB üyelik tartışmasına, enerji ile aslında bir nevi son vermiştir. Bakan Yıldız, iki ülkenin, AB ye girmemiş olsa da AB ye çok fazla katkısı dokunacağını söyledi.

 

ÖZEL SEKTÖRÜN ÖNÜNÜ AÇICI BİR YAPI

2023 yılına kadar Türkiye deki enerji sektörünün büyümesiyle alakalı yapacakları yatırım tutarının yaklaşık 122 milyar dolar olduğunu bildiren Yıldız, Bu rakamı İsviçre li firmalarla beraber, gerek özel gerek kamu firmalarıyla beraber rahatlıkla gerçekleştirebileceğimiz kanaatindeyim dedi.

 

Yıldız, 2013 yılına kadar yaklaşık 13 bin megavatlık, 2020 yılına kadar da 20 megavatlık rüzgar enerjisini realize etmeyi düşündüklerini, Türkiye nin jeotermalde önemli bir potansiyele sahip olduğunu anlattı. Sübvansiyon rakamlarının hem teşvik edici hem de optimum ve fizibl oranlarda olması gerektiğini belirten Yıldız, bununla alakalı önümüzdeki günlerde, 2005 yılında çıkarttıkları yenilebilir enerji kaynakları ile alakalı kanunun tekrar düzenlendiğini ve yeni bir kısım katkılarla beraber özel sektörün önünü açıcı bir yapı içerisinde olacağını söyledi.

 

YAPACAĞIMIZ ÇOK FAZLA İŞ VAR

Taner Yıldız şunları kaydetti : Türkiye de 2020 yılına kadar hem enerji tasarrufları ile hem de temiz enerji kaynakları ile alakalı yapacağımız çok fazla işin olduğunu söylemeliyim. Hidroelektrik santralleri ile alakalı şu andaki rakamlar yüzde 17 - 18 lik bir potansiyelin harekete geçirildiğini gösteriyor ama bu bizim için yeterli değil çünkü biz 2030 yılına kadar yenilenebilir enerji kaynakları ve yerli kaynaklarımızla beraber toplam enerji portföyümüzün yüzde 30 unu bu kaynaklardan karşılamak istiyoruz. Bu, AB ortalamasının da üzerinde bir rakam. bizim temel hedefimiz budur. Yıldız, Türkiye nin bir yandan sanayileşmesini, büyümesini tamamlarken bir yandan da bunu, temiz ve sürdürülebilir bir enerji politikası ile beraber gerçekleştireceğini anlattı.

 

İSVİÇRE İLE DE BENZER PROJELERİ GELİŞTİRMEK MÜMKÜN

Türkiye nin, komşuları arasında şu anda işbirliği içinde bulunmadığı hemen hemen hiç bir ülke olmadığına dikkati çeken Yıldız, Türkiye deki mevcut projelerin, hem kendisi hem de Avrupa daki ülkelerin enerji arz güvenliği ile alakalı problemlerinin çözümüne önemli katkı sağladığını ve gerek elektrikte gerek petrolde karşılıklı kazanımın ön planda tutulduğunu söyledi. Yıldız, İsviçre ile de benzer projeleri geliştirmenin rahatlıkla mümkün olabileceğini söylemeliyim dedi.

 

BİNALAR İÇİN ENERJİ KİMLİK KARTI UYGULAMASI

CNR Expo Fuar Merkezinde bir dizi fuar açılışına katılan Yıldız, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, 2010 yılından sonra ısıtma, soğutma, yalıtım ve enerjinin verimli kullanılmasıyla alakalı yeni yapılacak binalarda kurallara uyma zorunluluğu olduğunu bildirdi.

 

Yıldız, 2017 yılına kadar eski binalarda yapılacak düzenlemeler olacağını ve bunların da kamuoyuyla paylaşılacağını belirterek, şunları söyledi : Binalar için enerji kimlik kartı uygulaması, Türkiye nin enerji verimliliğiyle alakalı 2 yıl önce çıkartılan kanunun uygulamaları, yönetmelikleri, mevzuatlarıyla alakalı önemli bir safhadır. Özellikle Sayın Başbakanımızın direktifleriyle başlatılan, Avrupa da ve dünyada enerji ve iklim değişikliğiyle alınan önlemlerin sonucudur. Bu çalışma, Başbakanlığımızın koordinesinde Bayındırlık ve Enerji bakanlıklarının yürüttüğü ortak bir çalışmadır. Bin metrekareyi aşan alanlarda merkezi ısıtma ve soğutma sistemleri kurulacak. Bir kere kurulacak tesislere fazladan para verilmeyecek. Artık herkesin tükettiği kadar ödeyebileceği bir konum olacak. Binaların yalıtımına dikkat edilecektir, spesifikasyon özellikleri olacak. 2010 yılından sonra yapımına başlanan binalara bu şartlara uymadığı takdirde ruhsat verilmesine engel olunacaktır.

 

Bakan Yıldız, Türkiye nin enerji yoğunluğu anlamında Japonya nın dörtte biri kadar işlem yaptığını ve burada bir verimlilik olduğunu ifade ederek, enerji üretiminin yanında enerjinin verimli kullanılmasıyla ilgili çalışmaların da sürdüğünü kaydetti. Vatandaşların evlerde kullandıkları enerjinin önemli bir kısmının havaya gittiğini belirten Yıldız, Biz bu kadar zengin bir ülke değiliz. Biz zenginleşen ve gelişen bir ülkeyiz. Ama hem üretirken, hem de tüketirken enerjiyi verimli kullanacağız diye konuştu.

 

ENERJİ VERİMLİLİĞİNİN SAĞLANMASI HEDEFLENİYOR

Bakan Yıldız, 2017 yılına kadar, 2010 yılından önce yapılan binaların gerekli şartları yerine getirmesinin beklenemeyeceğini dile getirerek, kademeli olarak enerji verimliliğinin sağlanmasının hedeflendiğini vurguladı.

 

Bakan Yıldız, bir gazetecinin sorusu üzerine şunları kaydetti : O şartları yerine getirenlere ruhsat verilecek. Bu durumda evin, konutların, ticarethanelerin pahalıya çıkması gibi algılanma yanlışlığı var. Yalıtıma ve özellikle enerjinin verimli kullanılmasına verdiğimiz para 1,5 yıl içerisinde tekrar meskene, vatandaşa ve tüccarımıza dönecek bir para. O yüzden burada fazladan harcanacak bir para olmayacak. Tam tersi daha uzun yıllara sirayet eden daha az para harcamamızı sağlayacak bir çalışma olacak ve biz bu çalışmayı önemsiyoruz. Türkiye bundan sonra Hazinenin ve Devlet Planlama Teşkilatının tahminlerine göre yüzde 3 - 4 bir büyüme gözüküyor. 2010 yılından itibaren 2023 yılına kadar bizim hesaplamalarla Türkiye nin mevcut kurulu gücü yaklaşık 44 bin megavatlar civarında. Hemen hemen ikiye katlanacağı görülüyor. Şu anda bizim kurulu gücümüz yaklaşık 44 bin megavat, ama önümüzdeki 12 yılda yapacağımız yatırımlarla 44 bin megavat daha olmasını bekliyoruz. Hem özel sektör, hem de kamunun bu konuda arz güvenliği çalışmalarını dikkatle izliyoruz. Bu konuda özel sektör yatırımlarının artacağına inanıyorum.

 

FUAR AÇILIŞLARI

Bakan Taner Yıldız, Yenilenebilir Enerji Fuarı RENEX 2009 ile 6. Uluslararası Mermer Doğaltaş Ürünleri ve Teknolojileri Fuarı nın NATURALSTONE açılışını gerçekleştirdi.

 

Türkiye de ilk defa yapılan ve CNR Expo da düzenlenen RENEX fuarının açılışında konuşan Bakan Yıldız, burada ticaretin kısa, küçük ama değerli toplantılarının yapılacağını, önemli anlaşmalar ve yatırımların bu tür fuarlardan çıktığını söyledi.

 

Yıldız, Yeşil enerjinin önünü açmazsak, iklim değişikliği ile ilgili alınan tedbirler de yetersiz kalacak dedi. Bakan Yıldız, Türkiye nin yenilenebilir enerji konusunda tercihlerini ortaya koyduğunu, artık işin realize edilmesi gerektiğini kaydetti.

 

İsviçre Çevre, Ulaşım, Enerji ve İletişim Bakanı Moritz Leuenberger de burada ortak projelere imza atılabileceğini söyledi. Leuenberger, Türkiye ve İsviçre nin çevreye duyarlı yenilenebilir enerji alanında ellerinden geleni yapmada kararlı iki ülke olduğunu ifade etti.

 

BIRAKIN ÜVEY EVLADI ÖZ KARDEŞ MUAMELESİ YAPMAK DURUMUNDAYIZ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız daha sonra yine CNR Expo fuar alanında gerçekleştirilen NATURALSTONE fuarının açılışını yaptı.

 

Burada da konuşan Bakan Yıldız, İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kahyaoğlu nun, konuşmasında Kendimizi üvey evlat gibi hissediyoruz ifadesini kullanmasına değinerek, Benim tek problemim var zaman problemi. Böyle algılanmasına üzüldüm. Bırakın üvey evladı, öz kardeş muamelesi yapmak durumundayız dedi.

 

Şu ana kadar madencilikte 45 bin ruhsat verildiğini, bunların yarısının doğal taş ve mermerle alakalı olduğunu bildiren Yıldız, ruhsatların yarısından fazlasının doğal taş ve mermer alanında olmasının sevindirici olduğunu kaydetti. Sektörün 2008 yılında 1,5 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiğini, bu sene 1 milyar dolar ihracat beklendiğini söyleyen Yıldız, diğer sektörlerde yaşanan küçülmelere baktıklarında bunun bir başarı olduğunu belirtti.

 

Taner Yıldız, Madencilik ve doğal taşla alakalı yapacağınız birçok çalışmanın bizzat içinde olacağımı şimdiden söylemeliyim. Özellikle tamamen ihracata yönelik bu çalışmalara bir öz kardeş niteliğinde ve kendi işimiz olarak baktığımızı bilmenizi isterim şeklinde konuştu.

 

FUARLAR

Hannover-Messe Sodeks Fuarcılık A.Ş. nin ortağı olan Deutche Messe AG tarafından desteklenen RENEX 2009 fuarı 12 bin metrekare alanda düzenleniyor ve 300 e yakın firma katılıyor. Fuarda, güneş enerjisi, rüzgar enerjisi, jeotermal enerji sistemleri, ısı pompaları, biyoyakıt, arıtma sistemleri, enerjiyi verimli kullanan sistemler, atık su arıtma, geri kazanım ve çevre teknolojileri gibi ürünler sergileniyor.

 

6. Uluslararası Mermer Doğaltaş Ürünleri ve Teknolojileri Fuarında ise Türkiye nin çeşitli bölgelerindeki taş ocaklarından getirilen 400 çeşit ürün görülebiliyor. 600 e yakın firmanın katıldığı fuara 25 bin profesyonel ziyaretçi bekleniyor.

 

Fuarlar 8 Kasım 2009 tarihine kadar devam edecek.

www.enerji.gov.tr / 05 Kasım 2009

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR